Kali ini kakros masak lagi kari stail pakistan yang kami sekeluarga suka sangat makan.
Makan dengan apa-apa nasi atau roti pilihan. Kalau masak lebih bakinya diperangat semula
cicah dengan roti canai ke, roti nan ke, kalau takder roti biasa pun boleh, hah menjilat jari dibuatnya.
Lamb Rogan Josh ni kakros makan dengan Nasi Kunyit, telur dadar dan salad biasa. Dan kalau ada
lebih tu boleh lah dicicah dengan roti untuk sarapan esok.
Lamb Rogan Josh
Bahan-bahan :
1kg lamb (kakros guna lamb shoulder)
4 labu bawang besar dihiris
1 sudu besar pes bawang putih
2 sudu besar pes halia/ 2 kiub halia
4 cawan air
2 genggam daun ketumbar
6 biji tomato didadu kasar
2 batang karot potong kasar
2 biji kentang potong empat
1 1/2 sudu besar garam
1 sudu besar gula
minyak + minyak sapi
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar paprika
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam masala
1 kulit kayu manis
10 biji lada hitam
4 bunga cengkih
4 buah pelaga
1 helai daun bay (kakros tak letak)
Cara memasak :
Panaskan minyak +minyak sapi dan tumis bawang besar yang dihiris hingga perang
bersama bawang putih dan halia.
Masukkan semua rempah sekali.
Kemudian masukkan 2 cawan air bersama lamb shoulder (atau apa-apa daging yang anda guna)
Biarkan mendidih tambah 2 cawan lagi air bersama kentang, karot dan tomato.
Masak hingga lamb shoulder lembut dan kuah pekat, letakkan garam dan sedikit gula.
Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.
Nasi Kunyit
Bahan-bahan :
2 mug beras basmathi
3 mug air
1/2 labu bawang besar
kayu manis, pelaga, bunga lawang
3 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar garam
hirisan daun ketumbar
Cara menyediakan :
Dalam periuk rice cooker, masukkan beras basmathi, air secukupnya, bawang, kayu manis, pelaga dan lawang yang telah ditumis hingga perang, serbuk kunyit dan garam.
Kemudian masak seperti memasak nasi biasa, apabila air sudah kering tabur hirisan daun ketumbar
dan bawang goreng.
Tutup penutup periuk dan biarkan nasi masak sempurna.
Bila sudah keep warm bolehlah gemburkan nasi.
No comments:
Post a Comment