Monday, 18 June 2012

Gulai Kawah Ayam


Bahan-bahan :

12 ketul ayam (mana-mana bahagian pun boleh)
2 biji kentang di potong

2 biji bawang besar   }
4 ulas bawang putih  }
sedikit halia              } di kisar
sedikit lengkuas        }
setangkai daun kari

1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 buah pelaga

5 sudu besar rempah kari          }
1 sudu besar serbuk cili Baba's } bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar serbuk kunyit       }

1 tin santan
air
3 keping asam gelugur
200gm kerisik
1 1/2 sudu besar garam
2 sudu besar gula perang
sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :

Tumis bawang, bawang putih, halia, lengkuas dan daun kari.
Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang; dan buah pelaga, tumis hingga wangi.
Masukkan rempah kari, serbuk cili dan serbuk kunyit yang di bancuh dengan air.
Tumis rempah hingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ayam dan asam gelugur, tambah sedikit air supaya
ayam masak, masukkan juga kentang.
Masak hingga ayam dan kentang lembut, baru masukkan kerisik, garam
dan gula perang secukup rasa.
Masak hingga sedikit pekat, sudah boleh padamkan api.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...