Friday, 28 September 2012

Daging Masak Hitam

Salam siaran.

Hari ini kalau tak tahu nak masak apa .....apakata cuba menu yang sedap ini.
Dah ramai yang mencubanya, terima kasih pada Maklang's Kitchen Dairy.
Mudah memasaknya, pada penyumbang resepi kakros ingin panjang-panjangkan
resepi ini disini pula.


Daging Masak Hitam
resepi : Maklang's Kitchen Dairy

Bahan-bahan :

1kg daging dihiris direbus dengan kicap
1/2 cawan kicap manis cap Kipas Udang
3 sudu besar cili kering dikisar  (kalau suka pedas boleh tambah lagi)
bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga
setangkai daun kari
asam gelugur
3 sudu besar jintan manis   }
3 sudu besar jintan putih    }
3 ulas bawang putih           }  dikisar
4 ulas bawang merah         }
sedikit halia                       }
minyak untuk menumis                    

Cara-cara menyediakannya :

Daging direbus dengan kicap.
Air tak perlu banyak, letak daun kari.
Toskan daging kemudian goreng dengan bahan kisar.
Masukkan air rebusan daging, asam gelugur, bunga lawang, kulit kayu manis dan pelaga.
Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi.
Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat.
Kemudian bolehlah angkat dan hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...