Friday, 9 November 2012
Rendang Perak
Bahan- bahan :
2 kg ayam
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
15 biji cili padi
4 batang serai
3 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes lengkuas
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
3 sudu besar rempah kari
3 keping asam gelugur
1 tin santan
1 sudu besar gula merah
garam secukup rasa
5 sudu besar kerisek
4 helai daun kunyit
Cara- cara:
Bersihkan ayam ketepikan, kisar bawang besar, bawang putih, cili padi,
dan serai.
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar tadi, masukkan pes halia dan
pes lengkuas.
Masukkan juga serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, dan rempah kari.
Tumis hingga rempah masak dan terbit minyak.
Kemudian masukkan ayam balik-balikkan, tuangkan santan letak juga asam gelugur.
Sekali sekala gaul dan balikkan ayam supaya bahagian bawah tidak berkerak.
Bila sudah hampir kering masukkan kerisek, garam dan gula merah secukup rasa.
Taburkan daun kunyit yang dihiris halus.
Cuba rasa, kalau sudah okay rasanya bolehlah padamkan api.
*kalau suka rendang yang kering bolehlah masak hingga kering, kalau suka yang
ada kuah sikit-sikit bolehlah padamkan api awal sedikit ikut kesukaan masing-masinglah ye.
Labels:
rendang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment