Sunday, 18 November 2012

Sambal Ikan Bilis

sambalikan bilis

Bahan-bahan :

semangkuk kecil ikan bilis halus
semangkuk kecil cili kisar
3 labu bawang besar (2 labu dikisar 1 labu dipotong kasar)
1 sudu besar pes bawang putih
semangkuk kecil air asam jawa
sebesar ibu jari belacan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Panaskan minyak secukupnya, goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan.
Kemudian tumis bawang dan cili kisar hingga terbit minyak.
Masukkan sedikit gula dahulu supaya cili cepat masak.
Bila cili yang dimasak terbit minyak, warna yang merah tadi bertukar sedikit kehitaman
itu maknanya cili yang dimasak telah garing, masukkan air asam jawa, belacan,
garam dan gula secukup rasa.
Masukkan 1 labu bawang besar yang dipotong kasar tadi, masak lagi hingga sedikit pekat.
Cuba rasa kalau sudah ok bolehlah padamkan api.
Sambal ikan bilis yang sedap ialah sambal yang cukup rasa masam , masin dan manisnya,
dan yang penting cili mesti betul-betul masak.
Taburkan ikan bilis yang digoreng tadi atas sambal bila hendak makan.

Hari ni kakros makan sambal ikan bilis dengan ikan masin gelama basah goreng letak
bawang dan cili potong. Simple kan...

gelamabasahgoreng

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...