Thursday, 8 November 2012

Nasi Daging


Assalamualaikum

Hari ni terasa nak makan Nasi Daging pulak, kebetulan ada daging yang tak berapa
banyak tulang dan sedikit berlemak dalam peti. Pestime kakros cuba masak Nasi Daging ni,
selalu makan kat rumah kawan kakros Encik Nazir dan isterinya Puan Tirzah.
Dah teruja dengan Nasi Daging ni, kakros pun nak lah cuba masak sendiri ye.
Jom layan Nasi Daging stail kakros.


Bahan-bahan untuk Nasi :

3 mug beras basmathi
1 kg daging bertulang direbus hingga lembut
3 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar sos tomato
1 mug susu segar
3 mug air rebusan daging
sehelai daun pandan
11/2 sudu besar garam
1 sudu kecil gula
bawang goreng, daun ketumbar

Bahan tumis untuk Nasi :

1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
tiga hiris halia
1 sudu kecil jintan manis
kkayu manis, pelaga, lawang, cengkih
sebatang serai diketuk
3 sudu besar minyak sapi (kakros guna 2 minyak +1 minyak sapi)


Untuk Air Asam :

2 bji cili merah
8 biji cili padi
1 labu bawang besar
1 biji tomato didadu  (kakros tak letak sebab tak ada)
air asam jawa secukupnya
sedikit belacan
garam dan gula

Daging Masak Asam

3/4 dari daging yang direbus tadi
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar pes halia
semangkuk kecil cili kisar
secubit belacan
garam dan gula secukup rasa
sebatang serai diketuk
sebatang bunga kantan dibelah dua
secekak daun kesum

Cara-cara :

Rebus daging hingga lembut, lebih kurang sejam setengah.
Dalam periuk rice cooker tumiskan bahan-bahan tumis hingga wangi, masukkan
rempah kurma yang bancuh dengan sedikit air serta sos tomato.
Masukkan 1/4 dari daging yang telah direbus tadi, hiris- hiriskan nipis dagingnya
dan sukat air rebusan daging secukupnya serta susu segar.
(3/4 dari daging yang direbus kakros buat masak asam)
Masukkan daun pandan yang disimpul dan beras basmathi.
Letakkan garam dan gula secukup rasa, kacau hingga rata.
Kemudian masaklah seperti memasak nasi biasa dalam rice cooker.
Bila nasi sudah masak sempurna, taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.

Untuk air asam, cili merah dan cili padi ditumbuk.
Kemudian digaul dengan bawang besar dan tomato yang didadu.
Campurkan air asam jawa yang telah dikacau rata dengan belacan, garam dan gula.


Untuk Daging Masam Asam, kakros guna 3/4 dari daging yang direbus tadi.
Tumis bawang, bawang putih, halia dan cili kisar.
Letak belacan, garam dan gula, tumis hingga wangi dan terbit minyak.
Kemudian tuang tumisan cili dalam rebusan daging, masukkan serai diketuk, bunga
kantan dan daun kesum, biarkan mendidih.
Rasa dahulu sudah ok bolehlah padamkan api.

Kakros hidangkan Nasi Daging ini bersama daging masak asam, air asam dan hirisan timun.
Boleh juga hidangkan lauk sampingan lain yang anda suka seperti sambal tumis udang,
hati goreng kunyit dan lada hitam, paru-paru berlada, dalca ayam dan sebagainya.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...