Wednesday, 4 April 2012

Cekodok Pisang ~ jangan jemu yer

Petang tadi kakros buat cekodok pisang lagi, jangan jemu lak.
Kalau jemu gak tutup mata ye. Bukan kakros sorang jer yang suka,
1,2,3,4,5,6 orang dalam rumah ni....semua suka cekodok pisang.
Laku sekejap jer abis. Kakros belum habis lagi goreng kat dapur,
dalam pinggan yang kat depan dah pun habis.

Mesti ada yang cakap, kakros ni...cekodok pisang pun nak letak
entry. Tak kesah lah ye...kakros suka. Bukan semua orang buat jadi.
Kadang-kadang ada yang kempis dan berminyak, ada yang kecut berkedut
dan ada juga yang keras terlebih tepung.

Kakros sendiri pun kekadang terbabas letak tepung, dah jadi keras. Kita
belajar dari kesilapan, itu yang penting biar pun entry cikai-cikai bak kata
CMatGebu. Kalau kita yang buat, kita dah suka, biarlah apa orang nak kata.

Terima kasih daun keladi buat semua yang sudi menjengah kemari, kunjungan
anda amat bermakna dan kakros sangat hargai. Moga tidak banyak tapi sedikit
yang kakros kongsikan di sini dapat membantu anda di dapur. Mungkin deria
rasa kita berbeza....tapi idea kita boleh kongsi sama-samakan.
Salam kenalan juga pada semua.....


Cekodok Pisang

Bahan-bahan :

7 biji pisang berangan atau pisang montel
2 senduk tepung gandum
2 senduk tepung naik sendiri
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula

Cara-cara :

Picik-picikkan pisang hingga lembut, kopekkan kulit dan masukkan dalam
sebuah bekas.
Lenyekkan dengan garfu hingga hancur.
Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri, garam dan gula.
Gaul hingga semua bercampur rata, boleh lah mula menggoreng.
Panaskan minyak, basahkan hujung jari dan jemputkan adunan cekodok
ke dalam kuali.
Balik-balikkan hingga masak dan warna sekata, kemudian toskan keatas
pinggan beralas tisu dapur.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...