Wednesday, 25 April 2012
Pajeri Terung
Bahan-bahan :
8 biji terung panjang kecil (di belah dua jangan putus)
1 biji bawang besar di dadu
1 sudu besar pes bawang putih
2 bunga lawang
1 kulit kayu manis
4 buah pelaga
3 sudu besar rempah kari (bancuh dengan sedikit air)
segenggam udang kering (di rendam air panas)
5 sudu besar kerisek
1 sudu teh pes asam jawa pekat
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1 cawan santan
Cara-cara menyediakan nya :
Tumis bawang, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi.
Kemudian masukkan udang kering dan rempah kari, letakkan sekali asam jawa.
Tumis hingga rempah kari masak dan terbit minyak, kemudian masukkan santan.
Biarkan mendidih masukkan terung, letak sekali kerisek.
Balik-balikkan terung masak hingga terung lembut.
Rasa garam dan gula secukup rasa, dah okay bolehlah padamkan api.
Labels:
pajeri
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment