Hari ni kakros buat lagi Kuih Bakar Pandan Yatiememories. Setiap kali buat
laku sungguh kuih Yatie ni...cepat jer habis. Tak tahu lah orang lainkan...tapi kakros
memang suka jer ikut resepi Yatie ni, memang kena dengan tekak akak.
Bukan kakros jer ramai lagi lah yang dah buat....memang ternyata sedap.
Kalau yang belum cuba tu cubalah ye, tak rugi mencuba boleh buat untuk minum petang
karang. Haa... jangan lupa resepi Kuih Bakar Pandan Yatiememories tapi resepi asal
oleh Joayee ye. Nanti kecik hati lak akak tak sebut nama Joayee. Apa-apa pun terima kasih
pada mereka yang berkongsi resepi. Izinkan kakros letak resepi nya sekali lagi kat sini.
Kuih Bakar Pandan
resepi asal : Joayee@myresepi
sumber : Yatiememories@sinarkehidupanku
Bahan-bahan :
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 caw air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (atau 1 tin santan = 450ml)
2 sudu besar mentega
3 biji telor
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan
Cara-cara :
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas,
masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180C sampai kuning/garing.
(Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api
atas dalam 5 minit terakhir)
No comments:
Post a Comment