Bahan-bahan :
500g kacang hijau
air secukupnya untuk merebus
1 tin santan + susu segar
4 sudu besar brown sugar / 1/2 ketul gula melaka
3 sudu besar gula pasir
secubit garam
sehelai daun pandan
Cara menyediakannya :
Kacang hijau di rebus hingga lembut bersama sehelai daun pandan.
Kemudian masukkan setin santan, tambah susu segar kalau kuah sedikit.
Masukkan brown sugar, gula pasir serta garam.
Kalau nak guna gula melaka pun boleh, masak dengan air kemudian tapis.
Didihkan sekejap, rasa dahulu kalau dah okay, bolehlah tutupkan api.
Selain di makan begitu saja bubur kacang hijau ni boleh di makan dengan
pulut, roti dan biskut lemak (cream crackers).
Kalau ada lebih boleh di buat aiskrim kacang hijau juga.
Yang suka bubur kacang berdurian boleh masukkan isi durian selepas
memasukkan santan.
yang ni mangkuk yang kak ros makan ...banyaknya biskut |
No comments:
Post a Comment