Saturday, 26 May 2012

Rendang Ayam (tanpa kerisik) II


Bahan-bahan :

2 kg isi ayam tanpa tulang
2 biji bawang besar  }
4 ulas bawang putih  }  di kisar
halia dan lengkuas    }
4 batang serai          }
2 sudu besar ketumbar  (kakros guna serbuk ketumbar)
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk cili *
3 keping asam gelugur
2 cawan santan  (kakros guna 2 cawan susu segar)
3 helai daun limau perut  (buang urat tengahnya)
2 helai daun kunyit di hiris  (kakros koyakkan saja)
1 1/2 - 2 sudu besar garam
4 sudu besar brown sugar

Cara-cara menyediakannya :

Panaskan sedikit minyak tumis bahan-bahan yang telah di kisar,
masukkan isi ayam, serbuk ketumbar, kunyit, serbuk cili, asam gelugur
dan santan. (kakros guna susu segar untuk jaga kesihatan)

Masak hingga sedikit pekat, kemudian masukkan daun limau perut, daun
kunyit, garam secukup rasa dan brown sugar.

Kalau suka kuah yang pekat, masaklah rendang hingga sedikit kering.
Yang suka rendang berkuah macam kakros bolehlah tutup api selepas
sahaja ayam masak. Selamat mencuba.

* kalau tak nak pedas supaya anak boleh makan sama ~ 2 sb serbuk cili tu
   boleh gantikan dengan 1 sb serbuk cili + 1 sb serbuk paprika ye.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...