Assalamualaikum semua....
Serunding ikan yang kakros buat ni sebenarnya serunding ikan yang selalu
kakros buat untuk makan dengan nasi kerabu biru. Tapi kadang-kadang tak
buat pun nasi kerabu tu, kakros masak juga serunding ikan bila teringat nak
makan.
Sedap jugak serunding ikan ni walaupun makan dengan nasi putih biasa atau
dengan roti kosong saja. Layan jer lah resepi kat bawah kalau ada yang rasa
nak cuba.
Serunding Ikan
Bahan-bahan :
2 tin ikan tuna (kakros guna tuna chunk)
sebiji bawang besar }
sedikit halia } di kisar
sebatang serai }
1 cawan desicated coconut
2 keping asam gelugur
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 1/2 sudu besar garam
2 sudu besar brown sugar
sedikit minyak
Cara-cara menyediakannya :
Sangai atau goreng tanpa minyak desicated coconut atau kelapa kering
hingga berwarna keperangan rata, pindahkan kedalam mangkuk.
Guna kuali yang sama, letak sedikit minyak tumis bahan yang di kisar
hingga wangi kemudian masukkan isi ikan tuna sahaja (buang airnya)
dan asam gelugur.
Gaul goreng hingga rata, letak kelapa yang di sangai tadi kemudian masukkan
lada hitam, garam secukup rasa dan brown sugar.
Masak hingga sedikit kering tapi masih lembab, dah pun siap.
No comments:
Post a Comment