Thursday, 31 January 2013

Bebola Keria

Assalamualaikum

Sebenarnya kakros nak buat kuih keria, tapi tak ada keledek biasa, yang ada keledek oren.
Keledek oren ni memanglah lembik sedikit bila dicampur tepung. Lambat pulak rasanya bila
nak dibentukkan gegelang. Jadi kakros jemput-jemputkan saja kedalam minyak panas
bulat-bulat macam tu. Bila dah masak angkat toskan, suam-suam sikit golekkan dalam gula.


Bahan-bahan :

1kg keledek oren
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar garam
gula untuk salut

Cara-cara :

Kupaskan keledek kemudian direbus hingga lembut, kemudian toskan.
Lenyek keledek hingga hancur, campur garam dan dua-dua tepung.
Gaul hingga sebati.
Panaskan minyak, kemudian celupkan jari dalam air dan jemputkan adunan
kedalam minyak panas.
Goreng hingga masak angkat toskan, bila dah suam-suam baru golek dalam gula.
Kalau baru angkat dan terus golek dalam gula nanti banyak sangat gula melekat sebab masih panas.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...