Sunday, 27 January 2013

Singgang Ikan Plaice


Bahan-bahan :

2 ekor ikan plaice (ikan sisa nabi) di fillet jadi 4 keping
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
halia
lengkuas
sebatang serai
sedikit serbuk kunyit (boleh guna kunyit hidup kalau suka)
3 keping asam gelugur
2 bunga kantan
segenggam daun kesom
belacan
garam secukupnya
secubit gula

Cara-cara :

Ikan plaice dibersihkan bilas dengan air asam limau kemudian dibilas dengan air semula.
Bawang besar, bawang putih, cili merah, halia dan lengkuas dikisar.
Masukkan kedalam periuk bahan yang dikisar dan tambah air secukupnya untuk kuah.
Rebuskan sampai mendidih bersama asam gelugur, serbuk kunyit, serai, belacan, garam dan secubit gula.
Kemudian masukkan kepingan ikan plaice, bunga kantan yang dipotong dua dan daun kesom.
Biarkan kuah mendidih hingga ikan masak sempurna, rasa pun dah okay bolehlah padamkan api.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...