Thursday, 31 January 2013

Karipap Kentang


Bahan-bahan :

1 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak
1 1/2 sudu besar garam
air sejuk peti ais

5 biji kentang didadu
semangkuk isi ayam cincang
1 labu bawang besar
sedikit halia
2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
daun sup
garam dan gula

Cara-cara :

Masak inti dahulu, tumiskan bawang masukkan halia.
Kemudian masukkan isi ayam cincang, masak hingga air kering.
Masukkan rempah kari dan serbuk lada hitam.
Kemudian masukkan kentang didadu tadi letak sedikit air.
Masak hingga kentang lembut dan inti kering boleh padamkan api.

Buat doh karipap, marjerin campur dengan minyak, panaskan sekejap atas api hingga marjerin cair.
Kakros hanya panaskan dalam microwave selama seminit.
Campurkan semuanya, tepung, garam dan marjerin + minyak yang dipanaskan tadi.
Kemudian gaulkan dengan air sejuk, uli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan.

Kemudian buat karipap seperti biasa, gelek doh terap bulat dan isi inti, kemudian kelim
buat sehingga habis adunan.
Goreng karipap sehingga keperangan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...