Monday, 21 January 2013
Sambal Kupang
Bahan-bahan :
400g isi kupang yang telah dibersihkan (buang tali yang melekat pada isi dalam)
semangkuk kecil cili kisar
2 labu bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih
air asam jawa
sedikit belacan
garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar dipotong kasar
Cara-cara :
Tumiskan bawang besar dan bawang putih kemudian masukan cili kisar masak hingga terbit minyak.
Masukkan sesudu gula dahulu supaya cili cepat garing.
Selepas itu masukkan air asam jawa dan sedikit belacan.
Biarkan cili masak pekat baru masukkan isi kupang tadi dengan bawang besar yang dipotong kasar.
Perasakan dengan garam dan tambah gula lagi jika perlu ikut kepedasan cili yang digunakan.
Bila sudah masak sempurna bolehlah padamkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment