Salam hormat pada semua yang sudi berkunjung.
Kek Karot atau Lobak Merah ini kakros buat untuk dibawa kejamuan
dirumah kawan kakros.
Sebenarnya dah lama kakros tak membuat kek sebab timbangan berat
dah naik, rasanya ada dah dekat setahun.
Bukan apa, sebenarnya pantang jumpa kek, nanti habis kakros balun.
Maaflah tak dapat tunjuk kek yang dah potong, namapun nak bawak pergi
rumah orang, kenalah tuan rumah yang potong.
Apa-apa pun kek ni gerenti sedap, cubalah ye....
Bahan- bahan :
230g tepung naik sendiri (self raising flour)
1 sudu kecil baking powder
100g gula perang (dark brown sugar)
100g gula pasir (gula caster)
secubit garam
2 batang karot disagat
4 biji telur dipukul sedikit
1 cawan minyak (kakros guna sunflower oil)
1 sudu kecil esen vanilla
untuk cream cheese :
250g cream cheese
100g ising sugar
100g butter
sedikit esen vanilla
sedikit kepingan badam untuk hiasan
Cara- cara :
Dalam mangkuk besar, masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak
bersama baking powder.
Masukkan juga gula perang, gula pasir serta garam, gaul sebati.
Kemudian masukkan karot yang disagat, telur yang telah dipukul sedikit,
minyak serta esen vanilla.
Guna balloon whisk gaul semua bahan-bahan hingga sebati dan bergaul rata.
Tuang adunan kedalam loyang yang telah digris dan dilapis dengan kertas.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit
suhu 165 darjah atau sehingga masak mengikut suhu kepanasan oven
masing-masing.
Bila kek sudah sejuk bolehlah sapukan topping cream cheese dan hias
mengikut kesukaan anda.
Untuk topping cream cheese, pukul butter dan gula ising hingga putih,
masukkan cream cheese dan sedikit esen vanilla.
Gaul hingga sebati tak perlu lama.
Sapukan atas kek dan taburkan kepingan badam yang telah dipanggang
sekejap dalam oven.
No comments:
Post a Comment