Monday, 8 October 2012

Tom Yam Ekor Lembu



Bahan-bahan :

1 ekor lembu yang telah dipotong-potong kecil
1 biji bawang besar dipotong kasar
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar pes halia
4 helai daun limau perut
1 kiub tomyam Adabi
1 batang karot potong kasar
2 batang celery potong kasar
2 biji cili padi
3 tangkai daun ketumbar
jus lemon secukupnya
garam secukup rasa

Cara-cara :

Rebus ekor lembu hingga lembut.
Tambah air lagi jika belum lembut.
Bila sudah lembut baru masukkan bahan-bahan lain seperti
bawang besar, bawang putih, halia, kiub tomyam dan daun limau perut.
Biarkan mendidih lagi kemudian masukkan karot, celery dan cili padi.
Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar yang dipotong kasar.
Sebelum padamkan api rasa dulu, kalau dah cukup semua dan ekor lembu
pun dah lembut, haa barulah padam kan api ye.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...