Thursday, 5 July 2012

Burger ~ cara kakros


Bahan-bahan : 9 keping daging burger

9 biji roti burger
500g daging kambing cincang (mutton mince meat)
500g daging ayam cincang (chicken mince meat)
1 biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih di cincang halus
1 sudu besar pes halia
2 sudu besar serbuk paprika
2 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar daun parsley kering (dried parsley)
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar garam
100g serbuk roti
2 biji telur
sedikit olive oil


timun, daun salad, bawang besar, tomato
vegetable spread, mayonais, sos cili, kepingan cheese


Cara-cara :


Kakros gunakan dua campuran daging cincang, ayam dan kambing.
Tak nak campurpun tak mengapa, boleh guna daging ayam cincang sahaja.
Kemudian campurkan dan gaul rata daging dengan bawang, rempah, garam
serbuk roti, telur dan olive oil.
Kakros guna penutup botol untuk membentuk kepingan daging yang sama besar.
Hendak bentukkan menggunakan tangan pun boleh, terpulanglah ye.
Masak atas kuali leper, bakar dalam oven atau grill kan saja pun boleh.
Bila dah siap sapu sedikit vegetable spread dan bakar/grill roti burger.
Lapiskan daging burger bersama salad dan sos kesukaan anda.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...