Sunday, 22 July 2012
Kuih Badak Berendam
Bahan-bahan :
4 cawan tepung pulut hitam
2 cawan lebih sikit air (agak-agak hingga jadi doh yang lembut)
1/2 sudu kecil garam
inti kelapa :
2 cawan desicated coconut
1 cawan brown sugar
1 sudu besar gula pasir
3/4 cawan air panas
sehelai daun pandan di simpul
kuah santan :
1 tin santan (lebih kurang 2 1/2 cawan)
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar tepung beras
Cara-cara :
Bancuh tepung pulut hitam dengan air dan sedikit garam hingga jadi doh
yang lembut, tutup dan ketepikan.
Satukan semua bahan untuk inti kelapa dan masak dengan api perlahan
sambil dikacau hingga masak sedikit kering tetapi masih lembab.
Satukan santan, garam dan tepung beras didalam periuk kecil, kacau
atas api hingga masak sedikit pekat.
Dalam periuk lain didihkan air secukupnya untuk masak doh yang telah
diletak inti.
Bahagi doh kepada beberapa bahagian yang sama besar lebih kurang
16 - 18 biji.
Ambil doh leper-leperkan, jangan terlampau tebal atau jangan terlampau
nipis dan masukkan inti, tutup semula doh bulat-bulatkan.
Terus masukkan kedalam air panas yang mendidih, sambil tu terus
masukkan inti dalam doh buat hingga habis.
Biarkan doh yang sudah masak terapung dua tiga minit lagi supaya masak
betul barulah ditoskan kedalam tapis, terus masukkan kedalam kuah santan.
Sesuai dijadikan hidangan untuk berbuka puasa.
Labels:
kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment