Saturday, 7 July 2012

Pulut Serunding


Bahan-bahan :

4 cawan beras pulut
4 cawan air panas
4 sudu besar minyak
1 sudu besar garam sehelai daun pandan (opt)

Bahan untuk Serunding :
2 cawan desicated coconut (digoreng perang)
1/2 biji bawang besar }
2 ulas bawang putih } dikisar 
2 batang serai  
segenggam udang kering (rendam air panas kemudian kisar) 
3 sudu besar cili kisar (boleh juga guna serbuk cili) 
1 sudu kecil serbuk kunyit 
1 sudu kecil jintan manis 
1 sudu kecil jintan putih 
sedikit air asam jawa 
1 sudu besar garam 
2 sudu besar gula 
minyak untuk menumis 


Cara-cara : 


Bersihkan beras pulut dalam bekas plastik yang tahan panas, masukkan 
air panas, minyak, garam dan daun pandan. 
Masak dalam microwave selama 4 minit x 4 kali. 
Kacau / balikkan pulut selang 4 minit hingga masak.

Untuk Serunding : 


Kelapa kering disangai/ digoreng hingga perang rata warnanya. 
Bawang besar, bawang putih dan serai dikisar. 
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sedikit garing, masukkan 
kelapa yang di goreng tadi. 
Kemudian masukkan semua bahan- bahan lain udang kering, cli kisar, 
serbuk kunyit, jintan manis, jintan putih, air asam jawa, garam dan gula.
Goreng semua bahan tadi sedikit kering tapi jangan terlalu kering,
maksudnya masih ada lembab-lembab sikit. 
Rasa garam gula dan asam kalau dah sedap bolehlah padamkan api. 
Pulut microwave tadi boleh dibentuk bulat atau tiga segi terpulanglah ye. 
Kemudian golekkan dalam Serunding Kelapa tadi, hidangkan untuk
minum petang atau sarapan pagi.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...