Saturday, 28 July 2012
Lempeng Pisang
Bahan-bahan :
12 biji pisang montel
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
parutan kelapa (opt)
Cara-cara :
Picit-picitkan pisang supaya lembut, buangkan kulit masukkan
dalam bekas.
Guna garfu untuk lenyekkan pisang.
Masukkan garam dan gula serta parutan kelapa jika guna.
Gaulkan hingga rata kemudian masukkan tepung, gaul lagi
hingga semua bahan sebati.
Panaskan pan nonstick yang kecil sapukan sedikit minyak,
kemudian masukkan sesenduk adunan.
Ratakan dengan belakang senduk bulat, bila sudah perang terbalikkan.
Biarkan masak perang sebelah lagi baru angkat.
Teruskan melempeng sehingga habis adunan.
Hanya sapu minyak diawal memasak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment