Saturday, 7 July 2012

Dodol Microwave

Assalamualaikum, terima kasih pada kawan-kawan yang sudi berkunjung ke blog kakros ni. Rasanya dah lama kakros tak masukkan post baru, maklumlah bila dah bercuti tu malaslah pulak nak mula balik. Semalam kakros buat dodol microwave, lama dah rasanya kakros tak mendodol. Pada sapa yang teringin nak makan dodol tu bolehlah cuba dodol dari resepi ni. Mudah, senang dan tidak makan masa yang lama untuk menyediakannya. Kalau inginkan dodol yang boleh dipotong, bolehlah sediakan dodol ini 4 atau 5 hari lebih awal. Tapi kalau suka dodol yang lembut boleh buat dan terus makan bila dah sejuk. Kalau nak buat Dodol untuk Raya nanti pun boleh, jom semak resepi. Kredit pada penyumbang resepi dan izinkan kakros kongsikan resepi Dodol Microwave di sini pula.


Dodol Microwave
Resepi oleh : Lily's Wai Sek Hong
Little corner of mine@belachan2.blogspot.com

Bahan-bahan :

1/2 cawan gula
1/2 lb gula melaka (kakros guna seketul gula melaka berat 250g)
1/2 cawan air sehelai daun pandan
1 cawan tepung pulut (glutinious rice flour)
1 sudu besar tepung beras secubit garam
1 tin santan (400ml) 100ml air (kakros guna 1/2 cawan air)
1 sudu kecil pewarna makanan chokelat (opt)

Cara-cara :

Dalam periuk kecil masukkan gula, gula melaka, air dan daun pandan.
Kacau dan masak hingga semua gula cair, biarkan air gula melaka ini sejuk sedikit.
Dalam sebuah bekas campurkan tepung pulut, tepung beras, santan, air,
pewarna chokelat dan air gula melaka tadi.
Guna balloon whisk untuk mengacau hingga semua bahan bercampur rata.
Kemudian tapiskan adunan ini kedalam mangkuk plastik tahan panas.
Masak dalam microwave selama 6 minit x 5 kali, kacau dodol rata selang 5 minit.
Dah siap masukkan Dodol dalam bekas atau plastik bersapu sedikit minyak.
Menghasilkan 500g-700g Dodol Microwave.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...