Petang ni anak akak diyana ajak buat pizza, lama dah tak makan katanya.
Kebetulan dalam petiais ada 2 bungkus lagi shortcrust pastry, jadi kakros
kata kita tak payah buat doh pizza lah, kita guna pastri boleh juga.
Mesti ada kawan-kawan yang dah pernah buat pizza guna pastri kan.
Betul tak kalau kakros kata, pastri pizza ni tersangatlah sedap, betul tak ?
Haa...apatak nya sekali ngadap habis 2 keping kakros makan, dah tak boleh
nak berhenti.
Punyalah sedap, rangup, gebu pulak tu, cair dalam mulut......hemmm macam tu lah
kesedapan nya.
Kawan-kawan yang tak pernah buat lagi, cubalah ye...memang tak menghampakan,
anak- anak mesti suka punyalah.
Bukan anak-anak aje, mak dengan ayah pun sama jer suka.
Pastri Pizza
Bahan- bahan :
2 bungkus shortcrust pastry
4 batang sosej
1 tin kecil tuna flakes
semangkuk kecil nenas dalam tin
200g parutan cheddar cheese
oregano
sos tomato
mayonais
Cara- cara :
Gelek pastri tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
Angkat pastri menggunakan penggelek dan bentangkan atas pizza tray yang berlubang
atau tray biasa pun boleh.
Bakar dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 15 minit atau sehingga perang.
Kemudian sapu atas pastri dengan sos tomato rata- rata.
Taburkan sosej, tuna, nenas, oregano dan parutan cheese.
Bakar semula di dalam oven selama 20 minit lagi atau sehingga masak.
Dah pun siap, hidangkan panas-panas.
* Untuk topping atas pizza tak terhad boleh letak apa-apa saja topping pilihan anda.
tuna + sosej + nenas
sosej + nenas
No comments:
Post a Comment