sebungkus mee kuning dicelur (kakros guna spaghetti direbus)
1 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia
sebatang serai diketuk
semangkuk isi ayam
2 sudu besar cili kisar
1 senduk nasi rempah kari
sos tomato dan sos tiram
1 kiub pati ayam (opt)
air secukupnya untuk kuah
segenggam udang kering direndam di tumbuk
5 biji telur direbus
3 biji kentang yang besar direbus dilecek
semangkuk soya chunk kering direndam (boleh guna tauhu empatsegi)
1 1/2 sudu besar garam
sedikit gula
bawang goreng untuk tabur (segenggam masukkan dalam kuah)
daun bawang di potong
potongan cili hijau dan cili merah
Cara-cara :
Celur mee kuning kemudian ditos, kat sini kakros hanya rebuskan sebungkus
spaghetti hingga lembut.
Rebuskan telur.
Panaskan minyak tumiskan bawang, bawang putih, halia dan serai.
Masukkan isi ayam, balik-balikkan.
Masukkan cili kisar serta rempah kari serta sedikit air, tumis hingga terbit minyak.
Kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah, sos tomato dan sos tiram.
Biarkan kuah mendidih masukkan udang kering yang ditumbuk dan kentang yang
lecek.
Akhir sekali masukkan bebola tauhu kering yang direndam tadi beserta garam
dan sedikit gula.
Kacau rata kuah biarkan mendidih sebentar lagi kemudian bolehlah tutupkan api.
Masukkan segenggam bawang goreng, sekarang bolehlah hidangkan.
No comments:
Post a Comment