Salam semua.....
Kakros memang suka sangat dengan Biskut Makmur ni tapi tak pandai nak
menggentel bentuk nya yang bujur tu. Tak kesah lah kan bentuk apa pun
asalkan kakros buat dengan air tangan kakros sendiri janji puas hati tak gitu.
Nampak-nampak tu ada macam bentuk igloo pun adakan haa...dome lagi...
Abaikan saja gambar kakros yang kat atas tu bayangkan yang bentuk bujur
dan sedap macam kat fotopages Chef Hanieliza yang tersohor tu yer...
Biskut Makmur
sumber : Hanieliza.fotopages.com
Bahan-bahan :
500g tepung gandum
80g gula halus
minyak sapi secukupnya
Bahan inti :
300g kacang tanah
70g gula halus
gula icing untuk salut biskut
Cara-cara :
Gaul semua bahan untuk doh hingga lembut dan boleh dibentuk.
Kacang tanah digoreng tanpa minyak / dibakar dalam oven selama
20 minit, buang kulit.
Mesin kacang gaul dengan gula.
Ambilkan doh leperkan bentuk, masukkan inti kacang bentukkan bujur.
Bakar dalam ketuhar suhu 180 darjah selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan sebentar kemudian golek dalam gula icing.
No comments:
Post a Comment