Wednesday, 8 August 2012

Nasi Prun dan Ayam Bakar Kakros


Bahan-bahan :

3 mug beras basmathi
4 mug air atau air secukupnya untuk masak nasi
3 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar minyak zaitun (olive oil)
1 kiub pati ayam
1 sudu besar pes halia
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, pelaga, cengkih, lawang)

2 genggam bawang goreng segera
2 genggam buah prun tanpa biji (pitted prune)
sebiji cili merah dibelah dua
sedikit daun pudina (mint)
1 1/2 sudu besar garam

Cara-cara :

Masukkan air secukupnya bersama beras basmathi dalam periuk rice cooker.
Masukkan juga rempah kurma, kiub pati ayam, halia, rempah 4 sekawan
dan minyak zaitun.
Kacau perlahan hingga semua bercampur, tutup periuk nasi, masak seperti biasa.
Bila nasi hampir masak, masukkan buah prun, bawang goreng, cili merah dan
daun pudina.
Tutup periuk nasi biarkan ia masak sempurna sebentar lagi.
Gemburkan perlahan dengan garfu atau sudip.
Kemudian bolehlah offkan rice cooker.
Hidangkan Nasi Prun bersama Ayam Bakar Kakros.


Ayam Bakar Kakros

Bahan-bahan :

seekor ayam dipotong 16
3 biji kentang yang besar
1 labu bawang besar
serbuk all purpose seasoning secukupnya
sedikit kicap manis cap kipas udang
3 sudu besar madu
(garam tak perlu sebab all purpose seasoning dah ada garam dalamnya)

Cara-cara :

Potong baji (wedges) bawang besar masukkan dalam tray.
Potong kentang juga masukkan dalam tray.
Ayam disapu dengan serbuk all purpose seasoning dan susun diatas
kentang dan bawang.
Tuang sedikit kicap dan madu keatas ayam rata-rata.
Bakar dalam oven selama 1 jam atau sehingga masak.
Balikkan ayam disetengah masa pertama.
Hidangkan Ayam Bakar Kakros bersama Nasi Prun.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...