Monday, 13 August 2012

Pastri Kentang

Kalau tanya dengan kakros yang mana akak suka antara shortcrust dengan
puff pastri. Kakros lebih suka shortcrust pastri walaupun kedua- duanya
boleh digunakan untuk benda yang sama untuk sweet dan savoury pastri
contohnya seperti pie dan tart.
Kenapa ek kakros cakap macam tu ?
Sebab bila dibakar shortcrust pastri tetap sama hanya mengembang sikit
tapi teksture dia gebu, tapi puff pastri bila dibakar naik cantik tapi bila makan
banyak minyak sebab ia dibuat berlapis-lapis dengan butter.
Itu pendapat kakros tak tahu lah dengan pendapat korang.


Pastri Kentang
Bahan-bahan :

buat inti dulu : sama macam buat inti karipap
5 biji kentang didadu
1/2 labu bawang
1/2 sudu besar pes bawang putih
2 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu besar lada hitam
segenggam ikan bilis ditumbuk
garam dan gula
telur untuk sapuan

Tumis bawang dan bawang putih kemudian masukkan kentang yang dipotong dadu.
Masukkan rempah kari, lada hitam dan ikan bilis.
Masukkan sedikit air supaya kentang lembut, perasakan dengan garam dan gula.
Masak hingga kering air.

Shortcrust pastri dipotong lapan kemudian gelekkan leper, letak inti kemudian
lipat dua samada bentuk tiga segi atau empat segi.
Tekan tepinya dengan garfu, sapu telur diatas pastri kemudian bakar dalam
ketuhar suhu 160 darjah sehingga masak.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...