Thursday, 2 August 2012

Pajeri Terung


Bahan-bahan :

2 biji terung besar (belah dua potong panjang-panjang)
1 biji bawang besar didadu
3 ulas bawang putih dicincang
rempah 4 sekawan (kayu manis, lawang, cengkih, pelaga)
1 senduk nasi rempah kari (bancuh dengan air)
segenggam udang kering direndam
1 sudu kecil pes asam jawa
1 cawan santan
5 sudu besar kerisik
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam atau secukup rasa


Cara-cara :

Panaskan minyak tumis bawang, bawang putih dan rempah 4 sekawan
hingga wangi.
Kemudian masukkan udang kering dan bancuhan rempah kari, letak sekali
pes asam jawa.
Tumis hingga rempah kari masak dan terbit minyak kemudian masukkan santan.
Biarkan mendidih masukkan kerisik, kemudian masukkan terung.
Balik-balikkan hingga terung masak letak garam dan gula secukup rasa.
Rasa dah okay bolehlah padamkan api. Hidangkan dengan nasi pilihan anda.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...