Bahan-bahan :
1kg daging kambing ( daging bertulang)
1 biji bawang besar }
3 ulas bawang putih } dikisar
1 inci halia }
sedikit lengkuas }
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
2 sudu besar cili kisar
6 sudu besar rempah kari daging
1 tin santan
air secukupnya
2 keping asam gelugur
5 sudu besar kerisik
3 sudu besar brown sugar (gula perang)
garam secukup rasa
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air.
Masukkan daging dan air secukupnya, biarkan daging masak empuk dan lembut.
Kemudian masukkan santan, masak lagi hingga terbit minyak.
Masukkan asam gelugur, kerisik, gula perang dan garam secukup rasa.
Masak hingga pekat.
No comments:
Post a Comment