Tuesday, 21 August 2012

Nasi Kerabu Biru


Bahan-bahan :

Nasi Biru :
3 mug beras basmathi
sedikit pewarna biru  (warna kuning untuk nasi kerabu kuning)
1 sudu besar garam
air secukupnya seperti menanak nasi biasa

Kuah tumis :
4 sudu besar cili kisar
1 tin santan
1 biji bawang besar   }
3 ulas bawang putih   } dikisar
1 inci halia                 }
2 batang serai            }
1/2 sudu besar serbuk kunyit
2 asam keping
2 sudu besar garam
3 sudu besar gula
secawan air
sedikit minyak untuk menumis

Serunding Ikan dan Kelapa :
2 tin ikan tuna  (kakros guna tuna chunks)
1 cawan desicated coconut  (disangai / goreng tanpa minyak hingga perang)
1 biji bawang besar  }
1 inci halia                }  dikisar
1 batang serai           }
2 asam keping
1 sudu besar lada hitam
1 1/2 sudu besar garam
2 sudu besar brown sugar
sedikit minyak

Kuah Budu :
3 cili merah
3 cili hijau
6 cili padi
3 sudu besar gula
air asam limau / jus lemon secukupnya
1 biji bawang besar
budu secukupnya

Salad / Ulaman :
1 biji timun
6 biji radish
1/2 iceberg lettuce  }
sedikit kobis            } rendam dalam air garam sekejap
*boleh guna kacang panjang, kacang buncis, taugeh atau lain2 ulam

Keropok / Papadom :
sebungkus keropok ikan atau papadom digoreng

Ayam Goreng :
1 ekor ayam
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar pes halia
1/2 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar rempah kari
3 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa

Cara-cara :

1. Masak nasi seperti biasa hanya tambah sedikit pewarna biru dan garam.


2. Masak kuah tumis. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dikisar hingga
     sedikit garing. Masukkan santan, cili kisar, serbuk kunyit, asam keping, garam
     dan gula serta sedikit air. Masak hingga mendidih dan terbit minyak.

3. Masak serunding ikan dan kelapa. Goreng desicated coconut hingga perang dan
     ketepikan. Panaskan sedikit minyak tumis bahan yang dikisar hingga sedikit garing
     dan masukkan ikan tuna dan asam keping. Goreng sebentar dan masukkan kelapa
     yang telah disangai tadi. Masak sebentar lagi, perasakan dengan garam, brown sugar
     dan lada hitam.

4. Buat kuah budu. Potong semua cili dan bawang besar kemudian masukkan budu,
     juice lemon dan gula secukupnya.

5. Salad dan ulam dibersihkan rendam air garam sebentar dan dipotong nipis-nipis.

6. Goreng keropok / papadom dan toskan minyaknya.

7. Ayam goreng . Bersihkan ayam dan gaul dengan semua rempah, tepung serta
     garam. Kemudian goreng dalam deep fryer sehingga masak.

8. Sendukkan nasi kedalam pinggan dan makan bersama ayam goreng ,

    serunding ikan, salad/ulam, papadom, kuah tumis dan sambal budu. Selamat mencuba. 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...