Thursday, 9 August 2012
Biskut Peanut Butter
Bahan-bahan :
680g tepung gandum
680g peanut butter
680g gula halus (kakros guna 580g sahaja)
minyak masak / minyak mazola secukupnya
secubit garam
sebiji telur campur sedikit pewarna kuning untuk sapuan
kacang tanah sebagai hiasan (kakros tak letak)
Cara-cara :
Dalam sebuah bekas besar, gaul tepung dengan gula halus dan garam
hingga rata.
Kemudian masukkan pula peanut butter, gaul hingga sebati.
Selepas itu masukkan minyak masak (kakros guna sunflower oil) sedikit
demi sedikit gaul hingga jadi doh yang lembut.
Kemudian gelek dan terap doh antara dua kepingan plastik supaya tidak
melekat.
Susun doh atas tray sapu dengan telur.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu suhu 150 darjah
selama 20 - 25 minit.
* kakros tak terap doh tapi hanya bulat-bulatkan dan sapu dengan telur.
Labels:
biskut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam akak...
ReplyDeleteMenarik ni...akan ku cuba watnya.
Salam kenalan Zila
Deletecubalah senang je nak buatnya