Salam semua...
Lama sudah kakros tak buat kuih siput asalnya resipi kuih gunting.
Sebenarnya sama jer doh nya ye. Tinggal nak gentel macam siput
atau nak gunting-guntingkan saja. Boleh saja kalau nak tambah
udang kering atau ikan bilis, tapi yang ini dua-dua nya kakros tak letak,
kira macam doh asas la ye.
Resipi ini kakros ambil dari junjs11 di myresipi.com. dari resipi kuih gunting
by Chef Norzailina Nordin. Pada kedua-duanya terima kasih daun keladi,
boleh ye kakros share kan kat sini.
Kuih Gunting
sumber : junjs11@myresipi.com
resipi : Chef Norzailina Nordin
Bahan-bahan :
375g tepung gandum
2 sudu besar gula aising
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk cili
2-3 tangkai daun kari (dihiris)
1 1/2 sudu teh garam
pepper
90g marjerin (kakros guna 70g sahaja)
130-140ml santan (boleh tambah air)
Cara-cara :
Gaulkan kesemua bahan kemudian gelekkan, potong panjang-panjang
dan gunting-guntingkan serong pendek.
Kalau nak buat macam siput, cubitkan sedikit doh dan tenyehkan pada
acuan kuih siput, buat sampai habis.
Panaskan minyak kemudian gorengkan hingga perang, toskan bila dah
sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment