Wednesday 16 May 2012

Sup Ayam




Bahan-bahan :
12 ketul ayam
2 biji kentang
sebatang karot
5 batang celery

1 biji bawang besar
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
kulit kayu manis, bunga lawang
buah pelaga, bunga cengkih
air secukupnya untuk kuah

1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sup bunjut adabi
1 kiub pati ayam

1 sudu besar garam
segenggam bawang goreng
segenggam daun bawang

Cara menyediakan nya :
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang, bawang putih dan halia
serta rempah 4 sekawan.
Tuangkan air secukupnya untuk kuah, masukkan serbuk ketumbar,
jintan manis, jintan putih, lada hitam, sup bunjut dan kiub pati ayam.
Biarkan kuah mendidih, masukkan ayam masak hingga ayam masak
lembut dan masukkan kentang, karot dan batang celery.
Masukkan garam secukup rasa.
Dah siap boleh tutupkan api, taburkan daun bawang dan bawang goreng.

Cili kicap

Bahan-bahan :
15 biji cili padi
sebiji cili merah
seulas bawang putih
kicap manis cap kipas udang secukupnya
jus lemon secukupnya
1 sudu besar garam
3 sudu besar gula

Cara-cara :
Kisar cili padi, cili merah, bawang putih, garam dan gula.
Kemudian gaulkan dengan kicap manis dan jus lemon.

Sup Ayam dan Cili Kicap ni boleh jer kalau nak makan dengan bubur nasi kosong,
mee kuning dan mee hoon yang di celur atau nasi impit kalau suka.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...