Thursday 12 July 2012

Puding Sagu Bersusu


Salam ceria dan selamat petang semua.
Dah minum petang ke...uissh sedapnya ada kuih bingka, ada kuih talam,
goreng pisang, kuih pau pun ada.
Rajin- rajinnya kawan-kawan semua, kakros petang ni buat Puding Sagu jer,
dimakan dengan susu segar kemudian diletak sesudu dua air gula melaka.
Kalau nak tahu rasanya kenalah cuba ye.
Kakros sekeluarga memang suka sangat Puding Sagu Bersusu ni,
ada iras-iras macam rasa cendol. Bila rasa nak makan cendol kakros buatlah
Puding Sagu Bersusu ni, haa...lepaslah rasa teringin tu.

Kalau yang tak ada masalah kesihatan tu boleh jer ganti susu segar tu dengan santan.
Boleh jer kalau nak panggil Puding Sagu Gula Melaka cuma kakros nak bezakan
yang ini sebab kakros makan dengan susu segar.
Nak makan sedap- sedap ni kadang-kadang kena juga ingat jaga kesihatan, bukan
ikut sedap mulut jer, kang naik pulak kolestrol sapa yang susah, diri sendiri jugak
yang susah.
Maaflah yer banyak lak kakros ni celoteh, jom kita terus ke resepi....


Puding Sagu Bersusu

Bahan-bahan :

sebungkus sagu kecil (yang putih atau warna hijau pun boleh)
air panas secukupnya
1 sudu kecil pewarna hijau
air gula melaka
susu segar yang sejuk

Cara- cara :

Didihkan air panas secukupnya dalam periuk, kemudian masukkan sagu.
Kacau dengan senduk kayu hingga sagu kembang, tambah lagi air panas
kalau sagu belum kembang.
Bila sagu sudah masak sempurna, tuang sagu kedalam mangkuk hidang biarkan sejuk.
Bila hendak makan, sendukkan sagu kedalam mangkuk kecil, tuang susu segar sejuk
dan masukkan sesudu dua gula melaka.

hemm....kalau kakros makan tu tak hengat dunia, sejuk sedap jer masuk ke tekak.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...