Saturday 6 October 2012

Kerabu Perut


Bahan-bahan :

500g perut lembu yang telah dibersihkan
2 biji bawang besar
2 biji cili merah
4 biji cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit daun kesom
2 sudu besar pes halia
1 sudu besar serbuk bawang putih
jus lemon
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Perut lembu yang telah dibersihkan dihiris halus.
Rebus perut lembu dengan halia,garam dan bawang putih hingga lembut.
Potong / hiris cili merah dan cili padi, bawang besar, daun ketumbar
dan daun kesom.
Kemudian gaulkan dengan perut dan perasakan dengan jus lemon,
garam dan gula secukup rasa.

*Kalau beli perut lembu yang belum dicuci, bersihkan dengan kapur makan.
  Ratakan kapur diatas permukaan perut lembu dan rendamkan sekejap.
  Kemudian guna sudu kikis / kerukkan permukaan yang hitam hingga bersih.
  Cuci hingga bersih.


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...