Tuesday 16 October 2012

Pan Fried Salmon


Bahan-bahan :

2 keping ikan salmon
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
sedikit peri-peri seasoning
2 sudu besar olive oil (minyak zaitun)

Cara-cara :

Ratakan garam, serbuk lada hitam dan peri-peri seasoning pada
kepingan salmon dan biarkan sebentar.
Panaskan non-stick pan, letak olive oil.
Bila sudah panas masukkan kepingan salmon yang berkulit dahulu,
jarakkan jangan rapat.
Bila setengah bahagian salmon telah bertukar warna, terbalikkan
sebelah lagi.
Masak jangan terlalu garing nanti keras, lama masa memasak bergantung
kepada besar dan tebal kepingan salmon yang anda guna.
Ada yang suka half done dan ada yang suka well done macam kakros,
terpulang kepada deria rasa masing-masing ye.

*Peri-peri seasoning tu pilihan kakros kalau ada yang suka seosoning lain pun
  boleh juga.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...