Salam manis
Pada Raihan Shaari@periuktanah kakros sudah pun cuba kuih ini dan kakros suka.
Cuma ia sedikit lembik dan tak boleh dipotong, jadi bila makan kena guna sudu.
Apa-apa pun kakros akan buat lagi kuih ini dan cuba adjust airnya nanti.
Terima kasih kepada penyumbang resepi dan kakros ingin panjang-panjangkan disini
supaya boleh dicuba oleh teman-teman yang lain.
Kuih Qasidah
Sumber : Raihan Shaari@periuktanah
Bahan-bahan : (satu loyang 10 orang makan)
1 cawan tepung gandum
3 cawan air
7 sudu besar gula pasir
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur
Bahan untuk tabur :
5 ulas bawang merah dihiris nipis
3 sudu besar minyak masak
Cara-cara :
Masukkan semua bahan dalam periuk kacau dengan api perlahan
hingga pekat berkilat.
Tuang dalam loyang atau acuan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali kecil goreng bawang hingga perang.
Tuang bawang goreng serta minyaknya sekali keatas kuih Qasidah.
Potong bila kuih Qasidah sudah sejuk.
Sunday, 28 October 2012
Saturday, 27 October 2012
Kek Lobak Merah
Salam hormat pada semua yang sudi berkunjung.
Kek Karot atau Lobak Merah ini kakros buat untuk dibawa kejamuan
dirumah kawan kakros.
Sebenarnya dah lama kakros tak membuat kek sebab timbangan berat
dah naik, rasanya ada dah dekat setahun.
Bukan apa, sebenarnya pantang jumpa kek, nanti habis kakros balun.
Maaflah tak dapat tunjuk kek yang dah potong, namapun nak bawak pergi
rumah orang, kenalah tuan rumah yang potong.
Apa-apa pun kek ni gerenti sedap, cubalah ye....
Bahan- bahan :
230g tepung naik sendiri (self raising flour)
1 sudu kecil baking powder
100g gula perang (dark brown sugar)
100g gula pasir (gula caster)
secubit garam
2 batang karot disagat
4 biji telur dipukul sedikit
1 cawan minyak (kakros guna sunflower oil)
1 sudu kecil esen vanilla
untuk cream cheese :
250g cream cheese
100g ising sugar
100g butter
sedikit esen vanilla
sedikit kepingan badam untuk hiasan
Cara- cara :
Dalam mangkuk besar, masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak
bersama baking powder.
Masukkan juga gula perang, gula pasir serta garam, gaul sebati.
Kemudian masukkan karot yang disagat, telur yang telah dipukul sedikit,
minyak serta esen vanilla.
Guna balloon whisk gaul semua bahan-bahan hingga sebati dan bergaul rata.
Tuang adunan kedalam loyang yang telah digris dan dilapis dengan kertas.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit
suhu 165 darjah atau sehingga masak mengikut suhu kepanasan oven
masing-masing.
Bila kek sudah sejuk bolehlah sapukan topping cream cheese dan hias
mengikut kesukaan anda.
Untuk topping cream cheese, pukul butter dan gula ising hingga putih,
masukkan cream cheese dan sedikit esen vanilla.
Gaul hingga sebati tak perlu lama.
Sapukan atas kek dan taburkan kepingan badam yang telah dipanggang
sekejap dalam oven.
Kek Karot atau Lobak Merah ini kakros buat untuk dibawa kejamuan
dirumah kawan kakros.
Sebenarnya dah lama kakros tak membuat kek sebab timbangan berat
dah naik, rasanya ada dah dekat setahun.
Bukan apa, sebenarnya pantang jumpa kek, nanti habis kakros balun.
Maaflah tak dapat tunjuk kek yang dah potong, namapun nak bawak pergi
rumah orang, kenalah tuan rumah yang potong.
Apa-apa pun kek ni gerenti sedap, cubalah ye....
Bahan- bahan :
230g tepung naik sendiri (self raising flour)
1 sudu kecil baking powder
100g gula perang (dark brown sugar)
100g gula pasir (gula caster)
secubit garam
2 batang karot disagat
4 biji telur dipukul sedikit
1 cawan minyak (kakros guna sunflower oil)
1 sudu kecil esen vanilla
untuk cream cheese :
250g cream cheese
100g ising sugar
100g butter
sedikit esen vanilla
sedikit kepingan badam untuk hiasan
Cara- cara :
Dalam mangkuk besar, masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak
bersama baking powder.
Masukkan juga gula perang, gula pasir serta garam, gaul sebati.
Kemudian masukkan karot yang disagat, telur yang telah dipukul sedikit,
minyak serta esen vanilla.
Guna balloon whisk gaul semua bahan-bahan hingga sebati dan bergaul rata.
Tuang adunan kedalam loyang yang telah digris dan dilapis dengan kertas.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 45 minit
suhu 165 darjah atau sehingga masak mengikut suhu kepanasan oven
masing-masing.
Bila kek sudah sejuk bolehlah sapukan topping cream cheese dan hias
mengikut kesukaan anda.
Untuk topping cream cheese, pukul butter dan gula ising hingga putih,
masukkan cream cheese dan sedikit esen vanilla.
Gaul hingga sebati tak perlu lama.
Sapukan atas kek dan taburkan kepingan badam yang telah dipanggang
sekejap dalam oven.
Wednesday, 24 October 2012
Frittata Kacang Merah
Bahan- bahan :
6 biji telur
sedikit susu segar
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar
1 tin kacang merah
sedikit olive oil (minyak zaitun)
Cara-cara :
Pecahkan telur dalam mangkuk dan campurkan dengan sedikit
susu segar, garam dan lada hitam secukup rasa.
Pukul sedikit dengan garfu dan ketepikan.
Dalam kuali leper atau non-stick pan, tumiskan bawang besar hingga
kuning kemudian masukkan kacang merah yang telah disejat airnya.
Balik-balikkan kacang merah dan bawang sebentar kemudian tuangkan
bancuhan telur tadi.
Bila permukaan bawah telur sudah perang, letakkan pan tadi dibawah grill
sebentar untuk mendapatkan permukaan atas yang perang juga.
Sudah masak bolehlah lungsurkan telur tadi keatas pinggan.
*Kalau tiada grill bolehlah terbalikkan telur keatas pinggan dan lungsurkan
semula kedalam pan, teruskan masak hingga permukaan sebelah perang juga.
Tumis Cendawan Butang
Bahan- bahan :
cendawan butang dipotong
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 biji cili hijau
garam dan gula secukup rasa
Cara- cara :
Cendawan butang dipotong tak terlalu nipis.
Tumis bawang yang didadu hingga layu, masukkan
cili hijau yang dipotong serong.
Balik-balikkan sebentar kemudian masukkan cendawan
yang telah dipotong tadi.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Wednesday, 17 October 2012
Bubur Nasi Ala Mc D
Salam ceria
Hari ni kakros masak bubur nasi ala-ala Mc D.
Cubalah ye, kalau sedap boleh buat lagi.
Kalau tak sedap, beritahu kakros, boleh diperbaiki.
Sangat mengenyangkan, walaupun masak satu mug beras bersama
9 mug air dapat banyak sebab beras jadi moi.
Terus tersandar, sekali hadap dua mangkuk kakros makan hemmmm....nyum nyum nyum.
Bahan-bahan :
10 ketul ayam dibuang kulit
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar pes halia
1 kayu manis, 3 bunga lawang, 5 pelaga
air secukupnya untuk kuah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 kiub pati ayam
garam secukup rasa
semangkuk kecil bawang goreng
semangkuk kecil daun bawang
semangkuk kecil kacang tanah
cili merah/cili padi
1 mug beras basmathi
9 mug air
1 sudu besar garam
Guna dua periuk, satu untuk buat sup ayam dan satu lagi untuk bubur nasi.
Masak beras campur air dan garam, masak hingga jadi bubur, moi gitu nanti
penuh satu periuk.
Dalam periuk satu lagi, tumis bawang, bawang putih dan halia, masukkan juga
kayu manis, bunga lawang dan pelaga. Nak letak cengkih pun boleh.
Kemudian letak air secukupnya untuk kuah.
Masukkan ayam dan semua rempah seperti serbuk lada hitam, jintan manis,
jintan putih dan serbuk ketumbar.
Biarkan mendidih dan ayam masak lembut, masukkan kiub pati ayam.
Perasakan dengan garam secukup rasa.
Taburkan bawang goreng dan daun bawang dalam sup.
Sendukkan bubur nasi dalam mangkuk, sendukkan sup, tabur bawang goreng,
daun bawang dan kacang tanah serta cili potong.
Sediakan sambal cili kicap sekali, yang ni kakros tambah.
Hari ni kakros masak bubur nasi ala-ala Mc D.
Cubalah ye, kalau sedap boleh buat lagi.
Kalau tak sedap, beritahu kakros, boleh diperbaiki.
Sangat mengenyangkan, walaupun masak satu mug beras bersama
9 mug air dapat banyak sebab beras jadi moi.
Terus tersandar, sekali hadap dua mangkuk kakros makan hemmmm....nyum nyum nyum.
Bahan-bahan :
10 ketul ayam dibuang kulit
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar pes halia
1 kayu manis, 3 bunga lawang, 5 pelaga
air secukupnya untuk kuah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 kiub pati ayam
garam secukup rasa
semangkuk kecil bawang goreng
semangkuk kecil daun bawang
semangkuk kecil kacang tanah
cili merah/cili padi
1 mug beras basmathi
9 mug air
1 sudu besar garam
Guna dua periuk, satu untuk buat sup ayam dan satu lagi untuk bubur nasi.
Masak beras campur air dan garam, masak hingga jadi bubur, moi gitu nanti
penuh satu periuk.
Dalam periuk satu lagi, tumis bawang, bawang putih dan halia, masukkan juga
kayu manis, bunga lawang dan pelaga. Nak letak cengkih pun boleh.
Kemudian letak air secukupnya untuk kuah.
Masukkan ayam dan semua rempah seperti serbuk lada hitam, jintan manis,
jintan putih dan serbuk ketumbar.
Biarkan mendidih dan ayam masak lembut, masukkan kiub pati ayam.
Perasakan dengan garam secukup rasa.
Taburkan bawang goreng dan daun bawang dalam sup.
Sendukkan bubur nasi dalam mangkuk, sendukkan sup, tabur bawang goreng,
daun bawang dan kacang tanah serta cili potong.
Sediakan sambal cili kicap sekali, yang ni kakros tambah.
Tuesday, 16 October 2012
Pan Fried Salmon
Bahan-bahan :
2 keping ikan salmon
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
sedikit peri-peri seasoning
2 sudu besar olive oil (minyak zaitun)
Cara-cara :
Ratakan garam, serbuk lada hitam dan peri-peri seasoning pada
kepingan salmon dan biarkan sebentar.
Panaskan non-stick pan, letak olive oil.
Bila sudah panas masukkan kepingan salmon yang berkulit dahulu,
jarakkan jangan rapat.
Bila setengah bahagian salmon telah bertukar warna, terbalikkan
sebelah lagi.
Masak jangan terlalu garing nanti keras, lama masa memasak bergantung
kepada besar dan tebal kepingan salmon yang anda guna.
Ada yang suka half done dan ada yang suka well done macam kakros,
terpulang kepada deria rasa masing-masing ye.
*Peri-peri seasoning tu pilihan kakros kalau ada yang suka seosoning lain pun
boleh juga.
Sunday, 14 October 2012
Mee Sup
Bahan-bahan :
sebungkus mee kuning (kakros guna spaghetti)
12 ketul ayam dibuang kulit
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2sudu besar pes halia
1 kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 4 buah pelaga
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 kiub pati ayam
bawang goreng
daun bawang
garam secukup rasa
Bahan untuk tabur :
kacang tanah goreng
isi ayam yang dicarik
cili merah
taugeh dicelur
daun bawang
bawang goreng
sambal kicap : cili padi ,cili merah, kicap manis, bawang putih,
jus lemon dan gula secukup rasa
Cara-cara :
Mee kuning dicelur tapi kakros guna spaghetti direbus hingga lembut.
Cara membuat sup boleh pilih samada hendak menumis atau merebus.
Kalau hendak cara menumis panaskan sedikit minyak kemudian tumis bawang,
bawang putih, halia dan rempah-rempah lain.
Letak air secukupnya untuk kuah, biarkan mendidih masukkan ayam.
Biarkan mendidih hingga ayam masak lembut.
Letak kiub pati ayam dan perasakan dengan garam.
Sudah masak tutup api, taburkan segenggam daun bawang dan segenggam
bawang goreng dalam sup.
Pada yang jaga kesihatan boleh ikut cara merebus, terus rebus ayam dengan air.
Banyak air bergantung pada banyak mana kuah yang anda hendak.
Masukkan bawang, bawang putih, halia dan semua rempah-rempah.
Biarkan mendidih masukkan kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
Sudah masak padamkan api, taburkan bawang goreng dan daun bawang dalam sup.
Tak guna minyak sekadar minyak yang keluar dari lemak ayam.
Keluarkan ayam dan carik-carikkan isi nya, tulang boleh masukkan semula dalam sup.
Masukkan mee atau spaghetti dalam mangkuk, sendukkan kuah sup.
Taburkan taugeh, isi ayam, daun bawang, bawang goreng, cili merah
dan kacang goreng.
Sebelum makan jangan lupa letak sambal kicap nyum, nyum,nyum.
Saturday, 13 October 2012
Bihun Putih Singapore
Selamat pagi
Bihun atau mee hoon sama saja ye, ok hari ni sarapan pagi kakros buat
Bihun Putih atau ada yang panggil Bihun Singapore.
Bahan-bahan nya mudah saja, yang kakros buat ni, ikut barang apa yang
ada kat rumah saja.
Nak letak perencah udang basah ke, daging ke, ayam ke terpulanglah pada
tekak masing-masing.
Nak letak tiga-tiga perencah pun boleh jugak, lagi meriah.
Boleh juga kalu nak tambah udang kering atau ikan bilis, pun sedap.
Bahan-bahan :
1 bungkus bihun direndam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
semangkuk kecil udang basah
2 batang karot
2 batang celery
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar sos tiram
1 kiub pati ayam
1 cawan air panas
garam dan gula secukup rasa
daun bawang
cili merah, cili padi
bawang goreng
Cara-cara :
Bihun direndam sebentar hingga lembut, toskan.
Tumis bawang, bawang putih hingga wangi, masukkan udang.
Kemudian masukkan sedikit air panas, letak kiub pati ayam, sos tiram,
lada hitam, karot dan celery.
Balik-balikkan letak lebih kurang sesudu garam dan sesudu gula, terus
masukkan bihun.
Balik-balikkan hingga bihun lembut baru masukkan cili merah dan cili padi
yang telah dihiris.
Sudah siap padamkan api hidangkan, tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Makan dengan cili kicap atau cili jeruk pun best jugak.
Bihun atau mee hoon sama saja ye, ok hari ni sarapan pagi kakros buat
Bihun Putih atau ada yang panggil Bihun Singapore.
Bahan-bahan nya mudah saja, yang kakros buat ni, ikut barang apa yang
ada kat rumah saja.
Nak letak perencah udang basah ke, daging ke, ayam ke terpulanglah pada
tekak masing-masing.
Nak letak tiga-tiga perencah pun boleh jugak, lagi meriah.
Boleh juga kalu nak tambah udang kering atau ikan bilis, pun sedap.
Bahan-bahan :
1 bungkus bihun direndam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
semangkuk kecil udang basah
2 batang karot
2 batang celery
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 sudu besar sos tiram
1 kiub pati ayam
1 cawan air panas
garam dan gula secukup rasa
daun bawang
cili merah, cili padi
bawang goreng
Cara-cara :
Bihun direndam sebentar hingga lembut, toskan.
Tumis bawang, bawang putih hingga wangi, masukkan udang.
Kemudian masukkan sedikit air panas, letak kiub pati ayam, sos tiram,
lada hitam, karot dan celery.
Balik-balikkan letak lebih kurang sesudu garam dan sesudu gula, terus
masukkan bihun.
Balik-balikkan hingga bihun lembut baru masukkan cili merah dan cili padi
yang telah dihiris.
Sudah siap padamkan api hidangkan, tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
Makan dengan cili kicap atau cili jeruk pun best jugak.
Wednesday, 10 October 2012
Mulakan Pagi Anda Dengan Sarapan Berkhasiat
Salam semua
Timbangan dah naik, mulalah kakros risau.
Masak tu masaklah juga untuk sarapan, tapi dorang lah yang makan.
Kakros santap oats dan cornflake kosong jer.
Jomlah ikut kakros turunkan timbangan berat badan, itupun kalau tahan.
Sarapan oats + cornflake kosong + wheaties + pisang + susu segar, ok tak ?
Timbangan dah naik, mulalah kakros risau.
Masak tu masaklah juga untuk sarapan, tapi dorang lah yang makan.
Kakros santap oats dan cornflake kosong jer.
Jomlah ikut kakros turunkan timbangan berat badan, itupun kalau tahan.
Sarapan oats + cornflake kosong + wheaties + pisang + susu segar, ok tak ?
Tuesday, 9 October 2012
Masak Lemak Jantung Pisang dengan Ayam
Salam semua
Kalau kat tanahair ni mudah-mudah aje nak dapat jantung pisang.
Kalau tak kat belakang rumah, kat pasar malam pun ada, kat pasar pagi
hari minggu pun ada.
Tapi kat sini kalau teringin nak makan kena beli yang dalam tin lah ye.
Lupa pulak nak ambil gambar tin jantung pisang tu.
Bahan-bahan :
10 ketul ayam buang kulit
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 tin jantung pisang
2 biji ubi kentang
santan (kakros guna susu segar)
cili merah
asam gelugur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Cara-cara :
Tumis bawang, bawang putih dan halia, kemudian masukkan ayam.
Masukkan juga ubi kentang, letak air secukupnya untuk kuah.
Biarkan mendidih, masak ayam dan kentang hingga lembut, baru masukkan santan.
Kakros guna susu segar sama saja ye.
Kemudian masukkan serbuk kunyit dan asam gelugur.
Akhir sekali masukkan jantung pisang dan cili merah.
Perasakan dengan garam, boleh letak gula sikit kalau perlu.
*Kalau guna jantung pisang segar, belah empat dan rebus dahulu.
Bila dah empuk tos air, hiris nipis-nipis. Sudah boleh guna untuk masak.
Kalau kat tanahair ni mudah-mudah aje nak dapat jantung pisang.
Kalau tak kat belakang rumah, kat pasar malam pun ada, kat pasar pagi
hari minggu pun ada.
Tapi kat sini kalau teringin nak makan kena beli yang dalam tin lah ye.
Lupa pulak nak ambil gambar tin jantung pisang tu.
Bahan-bahan :
10 ketul ayam buang kulit
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 tin jantung pisang
2 biji ubi kentang
santan (kakros guna susu segar)
cili merah
asam gelugur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
Cara-cara :
Tumis bawang, bawang putih dan halia, kemudian masukkan ayam.
Masukkan juga ubi kentang, letak air secukupnya untuk kuah.
Biarkan mendidih, masak ayam dan kentang hingga lembut, baru masukkan santan.
Kakros guna susu segar sama saja ye.
Kemudian masukkan serbuk kunyit dan asam gelugur.
Akhir sekali masukkan jantung pisang dan cili merah.
Perasakan dengan garam, boleh letak gula sikit kalau perlu.
*Kalau guna jantung pisang segar, belah empat dan rebus dahulu.
Bila dah empuk tos air, hiris nipis-nipis. Sudah boleh guna untuk masak.
Monday, 8 October 2012
Tom Yam Ekor Lembu
Bahan-bahan :
1 ekor lembu yang telah dipotong-potong kecil
1 biji bawang besar dipotong kasar
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar pes halia
4 helai daun limau perut
1 kiub tomyam Adabi
1 batang karot potong kasar
2 batang celery potong kasar
2 biji cili padi
3 tangkai daun ketumbar
jus lemon secukupnya
garam secukup rasa
Cara-cara :
Rebus ekor lembu hingga lembut.
Tambah air lagi jika belum lembut.
Bila sudah lembut baru masukkan bahan-bahan lain seperti
bawang besar, bawang putih, halia, kiub tomyam dan daun limau perut.
Biarkan mendidih lagi kemudian masukkan karot, celery dan cili padi.
Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar yang dipotong kasar.
Sebelum padamkan api rasa dulu, kalau dah cukup semua dan ekor lembu
pun dah lembut, haa barulah padam kan api ye.
Saturday, 6 October 2012
Kerabu Perut
Bahan-bahan :
500g perut lembu yang telah dibersihkan
2 biji bawang besar
2 biji cili merah
4 biji cili padi
sedikit daun ketumbar
sedikit daun kesom
2 sudu besar pes halia
1 sudu besar serbuk bawang putih
jus lemon
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
Perut lembu yang telah dibersihkan dihiris halus.
Rebus perut lembu dengan halia,garam dan bawang putih hingga lembut.
Potong / hiris cili merah dan cili padi, bawang besar, daun ketumbar
dan daun kesom.
Kemudian gaulkan dengan perut dan perasakan dengan jus lemon,
garam dan gula secukup rasa.
*Kalau beli perut lembu yang belum dicuci, bersihkan dengan kapur makan.
Ratakan kapur diatas permukaan perut lembu dan rendamkan sekejap.
Kemudian guna sudu kikis / kerukkan permukaan yang hitam hingga bersih.
Cuci hingga bersih.
Pedal Ayam Goreng Kunyit
Bahan-bahan :
500g pedal ayam yang telah dibersihkan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
garam secukup rasa
cili merah dan cili hijau
Cara-cara :
Pedal ayam yang telah dibersihkan dihiris nipis-nipis.
Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang ,bawang putih dan halia.
Kemudian masukkan pedal ayam, goreng hingga kering air dan lembut.
Kemudian masukkan serbuk kunyit, serbuk lada hitam, garam secukup rasa
dan potongan cili merah dan cili hijau.
Balik-balikkan dan goreng sebentar lagi dah pun siap.
Subscribe to:
Posts (Atom)