Thursday, 14 February 2013

Chapssalddeok (Korean Style Mochi / Sweet Rice Cake)

Salam ceria semuanya

Hari ini kita cuba pula makanan dari Korea.
Yang ini bukan kakros buat, tapi anak akak yang buat.
Pertama kali cuba buat, jadi tak perfect sangat bulatnya.
Resepi asal diambil dari Maangchi Kim, boleh semak di Maangchi.com dari Youtube.
Sudah ramai yang mencuba, memang sedap.
Kredit pada Maangchi Kim kerana menunjukkan cara yang mudah menyediakan
Chapssalddeok ini dengan menggunakan microwave.
Kalau nak dibezakan dengan kuih Malaysia, rasanya lebih kurang macam kuih tepung gomak.
Itu pendapat akak lah, tak tahu pendapat orang lain, apa-apa pun jom kita cuba dulu.
Resepi asal Chapssalddeok dari Maangchi seperti dibawah.


Chapssalddeok (Korean Style Mochi / Sweet Rice Cake)

Bahan-bahan :

1 cawan tepung pulut (glutinious rice flour)(sweet rice flour)
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar gula
3/4 cawan air
sedikit pewarna merah
1/2 cawan tepung jagung (corn starch)

1 cawan adzuki bean (kacang merah)
3 cawan air
3/4 cawan brown sugar
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
2-3 sudu besar corn syrup / honey

Cara menyediakan pes kacang merah :

Bersihkan kacang merah, dalam periuk rebus kacang merah bersama air
dengan api yang kuat selama 10 minit kemudian perlahankan api dan masak
selama lebih kurang 1 jam 20 minit sehingga kacang merah lembut.

Kemudian kisarkan kacang merah selama 1 minit dan masukkan semula kedalam
periuk yang sama bersama brown sugar, garam, esen vanilla dan corn syrup.
Kacau / gaul hingga brown sugar cair, padamkan api kemudian bulat-bulatkan inti.

*Untuk pes kacang merah, kakros hanya gunakan red kidney bean dalam tin, toskan
 airnya masukkan dalam periuk bersama garam dan brown sugar dan kacau hingga pekat.

Cara menyediakan adunan tepung :

Campurkan tepung pulut, garam dan gula.
Letakkan setitik pewarna merah kedalam air, kacau rata dan bancuhkan adunan tepung tadi.
Bila adunan tepung sudah sebati, tutup mangkuk dengan plastik cling wrap, tinggalkan sedikit
lubang untuk wap keluar.
Microwavekan selama 3 minit high heat.
Keluarkan mangkuk, gaul adunan tepung hingga sebati kemudian microwavekan semula
selama 1 minit lagi.
Keluarkan mangkuk, kacau / gaul adunan tepung hingga kental (lebih kurang 100 kali kata Maangchi)

Tabur tepung jagung  keatas papan canai, bahagikan adunan tepung kepada 8 bahagian.
Lumur tapak tangan dengan tepung jagung, leperkan adunan tepung masukkan pes kacang merah
(inti) dan bulat-bulatkan adunan.
Bila sudah siap, boleh masukkan dalam cawan kertas seperti Maangchi buat dan hidangkan.



Link ke video Maangchi:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...