Monday 4 February 2013

Lamb Yakhni Pilau

Assalamualaikum

Masak nasi pilau guna rempah dalam kotak yang sedia ada memanglah sangat mudah.
Hanya tambah beberapa bahan saja, kita sudah boleh menikmati hidangan nasi yang menyelerakan.
Yang penting kena dengan selera kita. Yakhni Pilau mix antara beberapa rempah yang kakros
cuba untuk masak nasi pilau. Ternyata memang sedap, tak rugi mencuba.


Masak lamb yakhni pilau :

2 mug beras basmathi
3 mug air rebusan lamb (kakros guna lamb ribs)
2 sudu besar rempah yakhni pilau mix
2 sudu besar minyak sapi / minyak zaiton
1/2 biji bawang besar dihiris
pewarna kuning makanan (opt)
hirisan daun ketumbar

Cara memasak :
Rebus hingga lembut lamb ribs, guna air rebusan untuk masak nasi.
Dalam periuk rice cooker, bersihkan beras basmathi, masukkan air rebusan lamb tadi.
Tumis bawang besar hingga perang dan rempah, masukkan kedalam periuk bersama beras.
Kemudian masak seperti memasak nasi biasa, bila air sudah kering titiskan pewarna kuning
dan tabur hirisan daun ketumbar.
Tutup penutup periuk biarkan nasi masak dengan sempurna.
Bila rice cooker sudah keep warm bolehlah gemburkan nasi.
Kakros tak ada masukkan garam sebab rempah dalam kotak tu sudah ada garam.


Masak lamb guna meat masala :

1 1/2 kg lamb (bahagian ribs direbus hingga lembut)
3 labu bawang besar dihiris
2 sudu besar pes halia / 2 kiub halia
4 sudu besar rempah meat masala
8 cawan air
3 biji kentang dipotong empat setiap satu
3 biji tomato didadu kasar
hirisan daun ketumbar
minyak untuk menumis

Cara memasak :
Tumis bawang besar dan halia hingga perang, masukkan lamb ribs dan kentang.
Masukkan rempah, balik-balikkan hingga rata.
Kemudian masukkan lebihan air rebusan lamb tadi dan masak hingga kentang lembut.
Akhir sekali masukkan buah tomato dan hirisan daun ketumbar.
Masak hingga kuah pekat sedikit, padamkan api.
Kakros tak ada masukkan garam sebab rempah dalam kotak tu sudah ada garam.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...