Wednesday 13 February 2013

Sambal Kacang Sotong Kering

Assalamualaikum semua

Masak apa hari ni?
Sudah lama kakros tak masak sambal kacang sotong kering macam ni.
Huh! makan dengan nasi lemak... memang terangkat.
Sesekali masak memang tak cukup dibuatnya, walaupun hanya makan dengan
nasi putih hangat-hangat. Jom makan...


Sambal Kacang Sotong Kering

Bahan-bahan :

100g sotong kering (anggaran 10 keping) direndam hingga lembut
2 senduk nasi cili kisar (cili kering direbus kemudian dikisar)
4 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
air asam jawa
semangkuk kecil kacang tanah goreng ditumbuk
1 sudu besar garam
4 sudu besar gula

Cara menyediakan :

Sotong kering direndam hingga lembut, kemudian dipotong-potong.
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Kemudian masukkan cili kisar, terus masukkan belacan dan air asam jawa.
Masak cili hingga terbit minyak, masukkan sedikit gula dahulu untuk mempercepatkan cili garing.
Kemudian bolehlah masukkan sotong kering tadi dan kacang tanah goreng yang telah ditumbuk.
Gaul rata, masak sebentar lagi perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Cukup rasa masam masin manis pedas dah pun siap, hidangkan dengan nasi panas-panas.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...