Thursday 25 April 2013

Bingka Ubi Kayu Maklang Ani

Hari ni cuba pula bingka ubi kayu dari blog Maklang Ani. Memang sedap, nanti bolehlah
buat lagi ikut resepi ini. Terima kasih dan izinkan salin resepi nya disini sebagai rujukan
dikemudian hari.


Bingka Ubi kayu Maklang Ani@chocoani.blogspot.com


Bahan-bahan :

4 cawan ubi kayu
2 cawan santan
1 cawan gula
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya :

Panaskan ketuhar 165 darjah, guna api atas dan bawah.
Kepanasan ketuhar bergantung kepada oven masing-masing.
Gaulkan semua bahan-bahan hingga rata dan gula hancur.
Tuang dalam loyang yang telah disapu minyak.
Bakar bingka selama 1 jam atau sehingga bahagian atasnya keperangan.
Biarkan betul-betul sejuk baru dipotong.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...