Wednesday 24 April 2013

Kari Ayam Campur



Bahan-bahan :

1 ekor ayam dipotong kecil
2 biji bawang besar  } dikisar
5 biji tomato            }
1 kiub pes bawang putih
1 kiub pes halia
setangkai daun kari
kulit kayu manis, pelaga,bunga lawang
3 sudu besar rempah kari Adabi atau Baba's
5 batang celery
2 batang karot
1 tin kacang kuda
daun ketumbar
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya :

Ayam dipotong kecil dan dibersihkan.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang dan tomato yang dikisar,
bawang putih, halia, daun kari, kayu manis, pelaga, lawang serta rempah kari.
Masukkan potongan ayam, biarkan mendidih.
Kemudian masukkan batang celery, karot dan kacang kuda.
Perasakan dengan garam dan secubit gula secukup rasa.
Masukkan sedikit daun ketumbar yang dihiris kasar.
Sudah siap, bolehlah padamkan api.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...