Tuesday 26 June 2012

Sizzling Mee ~ ringkas dan sedap


Resepi : Yusnani  Nordin

Bahan- bahan : 

sebungkus mee kuning/ mee sanggul/ mee kering (kakros guna spaghetti)
10 ketul ayam (boleh guna isi ayam sahaja)
sebungkus shitake mushroom* (kakros guna cendawan butang)
1/2 biji bawang besar di dadu
4 ulas bawang putih
3 keping halia di hiris halus (kakros guna 1sb pes halia)
2 tangkai cili kering (kakros lupa letak)
air secukupnya untuk kuah
2 senduk nasi kicap manis cap kipas udang
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
2 sudu besar garam atau secukup rasa
3 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
sawi dan karot (kakros tak letak)
2 atau 3 biji telur (kakros tak letak)

Cara-cara : 

Spaghetti direbus sehingga lembut.
Tumiskan bawang, bawang putih dan halia serta cili kering, masukkan ayam.
Kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah.
Rebus ayam sehingga masak lembut isi nya.
Masukkan kicap, sos tiram, lada hitam dan kiub pati ayam.
Kemudian masukkan cendawan, biarkan mendidih.
Letakkan garam secukup rasa dan bancuhan tepung jagung.
Cuba rasa dahulu kuahnya dah okay bolehlah padamkan api.
Hidangkan sizzling mee panas-panas.

*Kalau menggunakan cendawan kering shitake mesti direndam terlebih dahulu sehingga kembang.
  Boleh  tambah sawi dan karot kalau suka, begitu juga dengan telur.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...