Thursday 24 January 2013

Ayam Masak Hitam

Salam Maulidur Rasul semoga semuanya diberi kesihatan yang baik dan sejahtera hendaknya.

Ayam Penyet Goreng semalam masih berbaki dalam 3/4 lagi, jadi tak baik membazir. Jom tengok kakros tukar jadi Ayam Masak Hitam pula. Ayam berbaki tu kakros potong guna gunting saja menjadi kepingan, ketepikan dan tumiskan dengan rempah-rempah, kerisik dan bawang goreng.
Jangan lupa cuba sedap sangat hingga menjilat jari.


Ayam Masak Hitam
Bahan-bahan :

kepingan ayam yang telah digoreng
1 labu bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu besar pes halia

2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk serai

3 sudu besar kerisik
2 genggam bawang goreng
3 sudu kicap manis cap kipas udang
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia, kemudian masukkan semua rempah
dan serai. Kalau tak ada serbuk serai boleh saja guna serai biasa.
Letak sedikit air, kemudian masukkan kepingan ayam tadi.
Campurkan kicap dan sedikit air asam jawa.
Akhir sekali masukkan kerisik dan bawang goreng, balik-balikkan masak hingga pekat.
Rasa dahulu, tambah sedikit garam dan gula jika perlu.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...