Wednesday, 23 January 2013

Ayam Penyet Goreng, Sambal Cili Kicap dan Kari Kobis

Salam  semua

Jangan silap ye Ayam Penyet Goreng dengan Ayam Goreng Penyet yang terkenal tu.
Yang ini akak penyetkan ayam tu dahulu, rub rub kan dengan rempah baru goreng.
Masak yang senang-senang saja, tak nak susah-susah janji sedap. Selamat makan
tengahari semuanya.


 Ayam Penyet Goreng
2 ekor ayam dibelah tengah kemudian ditekan atas tulang belakangnya hingga penyet
2 sudu besar garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk bawang putih
1 sudu besar serbuk paprika

Campurkan semua bahan-bahan dan lumurkan rata-rata pada ayam.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga masak.



Sambal Cili Kicap
6 biji cili padi dihiris dicincang
1 labu bawang besar dihiris
2 sudu besar gula
kicap manis cap kipas udang secukupnya
air asam limau secukupnya

Campurkan semua bahan dan gaul rata rasa cukup pedas masam manis dan masinnya.



Kari Kobis
1 labu bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dihiris
hirisan halia
kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih (rempah tumis)
sejemput udang kering direndam
1 senduk rempah kari Adabi
santan secukup
1/2 biji kobis dipotong
4 biji telur
garam secukup rasa

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia serta rempah tumis.
Masukkan rempah kari dan santan serta udang kering.
Biarkan mendidih, pecahkan telur dalam mangkuk, masukkan sebiji-sebiji.
Bila telur sudah keras baru masukkan kobis.
Masak hingga kobis lembut baru padamkan api.



No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...