Wednesday, 6 February 2013

Lamb Rogan Josh dan Nasi Kunyit

Kali ini kakros masak lagi kari stail pakistan yang kami sekeluarga suka sangat makan.
Makan dengan apa-apa nasi atau roti pilihan. Kalau masak lebih bakinya diperangat semula
cicah dengan roti canai ke, roti nan ke, kalau takder roti biasa pun boleh, hah menjilat jari dibuatnya.

Lamb Rogan Josh ni kakros makan dengan Nasi Kunyit, telur dadar dan salad biasa. Dan kalau ada
lebih tu boleh lah dicicah dengan roti untuk sarapan esok.


Lamb Rogan Josh

Bahan-bahan :

1kg lamb (kakros guna lamb shoulder)
4 labu bawang besar dihiris
1 sudu besar pes bawang putih
2 sudu besar pes halia/ 2 kiub halia
4 cawan air
2 genggam daun ketumbar
6 biji tomato didadu kasar
2 batang karot potong kasar
2 biji kentang potong empat
1 1/2 sudu besar garam
1 sudu besar gula
minyak  + minyak sapi

1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar paprika
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam masala

1 kulit kayu manis
10 biji lada hitam
4 bunga cengkih
4 buah pelaga
1 helai daun bay (kakros tak letak)

Cara memasak :

Panaskan minyak +minyak sapi dan tumis bawang besar yang dihiris hingga perang
bersama bawang putih dan  halia.
Masukkan semua rempah sekali.
Kemudian masukkan 2 cawan air bersama lamb shoulder (atau apa-apa daging yang anda guna)
Biarkan mendidih tambah 2 cawan lagi air bersama kentang, karot dan tomato.
Masak hingga lamb shoulder lembut dan kuah pekat, letakkan garam dan sedikit gula.
Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar.


Nasi Kunyit

Bahan-bahan :

2 mug beras basmathi
3 mug air
1/2 labu bawang besar
kayu manis, pelaga, bunga lawang
3 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar garam
hirisan daun ketumbar

Cara menyediakan :

Dalam periuk rice cooker, masukkan beras basmathi, air secukupnya, bawang, kayu manis, pelaga dan lawang yang telah ditumis hingga perang, serbuk kunyit dan garam.
Kemudian masak seperti memasak nasi biasa, apabila air sudah kering tabur hirisan daun ketumbar
dan bawang goreng.
Tutup penutup periuk dan biarkan nasi masak sempurna.
Bila sudah keep warm bolehlah gemburkan nasi.




Monday, 4 February 2013

Lamb Yakhni Pilau

Assalamualaikum

Masak nasi pilau guna rempah dalam kotak yang sedia ada memanglah sangat mudah.
Hanya tambah beberapa bahan saja, kita sudah boleh menikmati hidangan nasi yang menyelerakan.
Yang penting kena dengan selera kita. Yakhni Pilau mix antara beberapa rempah yang kakros
cuba untuk masak nasi pilau. Ternyata memang sedap, tak rugi mencuba.


Masak lamb yakhni pilau :

2 mug beras basmathi
3 mug air rebusan lamb (kakros guna lamb ribs)
2 sudu besar rempah yakhni pilau mix
2 sudu besar minyak sapi / minyak zaiton
1/2 biji bawang besar dihiris
pewarna kuning makanan (opt)
hirisan daun ketumbar

Cara memasak :
Rebus hingga lembut lamb ribs, guna air rebusan untuk masak nasi.
Dalam periuk rice cooker, bersihkan beras basmathi, masukkan air rebusan lamb tadi.
Tumis bawang besar hingga perang dan rempah, masukkan kedalam periuk bersama beras.
Kemudian masak seperti memasak nasi biasa, bila air sudah kering titiskan pewarna kuning
dan tabur hirisan daun ketumbar.
Tutup penutup periuk biarkan nasi masak dengan sempurna.
Bila rice cooker sudah keep warm bolehlah gemburkan nasi.
Kakros tak ada masukkan garam sebab rempah dalam kotak tu sudah ada garam.


Masak lamb guna meat masala :

1 1/2 kg lamb (bahagian ribs direbus hingga lembut)
3 labu bawang besar dihiris
2 sudu besar pes halia / 2 kiub halia
4 sudu besar rempah meat masala
8 cawan air
3 biji kentang dipotong empat setiap satu
3 biji tomato didadu kasar
hirisan daun ketumbar
minyak untuk menumis

Cara memasak :
Tumis bawang besar dan halia hingga perang, masukkan lamb ribs dan kentang.
Masukkan rempah, balik-balikkan hingga rata.
Kemudian masukkan lebihan air rebusan lamb tadi dan masak hingga kentang lembut.
Akhir sekali masukkan buah tomato dan hirisan daun ketumbar.
Masak hingga kuah pekat sedikit, padamkan api.
Kakros tak ada masukkan garam sebab rempah dalam kotak tu sudah ada garam.







Thursday, 31 January 2013

Karipap Kentang


Bahan-bahan :

1 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan minyak
1 1/2 sudu besar garam
air sejuk peti ais

5 biji kentang didadu
semangkuk isi ayam cincang
1 labu bawang besar
sedikit halia
2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
daun sup
garam dan gula

Cara-cara :

Masak inti dahulu, tumiskan bawang masukkan halia.
Kemudian masukkan isi ayam cincang, masak hingga air kering.
Masukkan rempah kari dan serbuk lada hitam.
Kemudian masukkan kentang didadu tadi letak sedikit air.
Masak hingga kentang lembut dan inti kering boleh padamkan api.

Buat doh karipap, marjerin campur dengan minyak, panaskan sekejap atas api hingga marjerin cair.
Kakros hanya panaskan dalam microwave selama seminit.
Campurkan semuanya, tepung, garam dan marjerin + minyak yang dipanaskan tadi.
Kemudian gaulkan dengan air sejuk, uli hingga jadi doh yang tak melekat di tangan.

Kemudian buat karipap seperti biasa, gelek doh terap bulat dan isi inti, kemudian kelim
buat sehingga habis adunan.
Goreng karipap sehingga keperangan.

Bebola Keria

Assalamualaikum

Sebenarnya kakros nak buat kuih keria, tapi tak ada keledek biasa, yang ada keledek oren.
Keledek oren ni memanglah lembik sedikit bila dicampur tepung. Lambat pulak rasanya bila
nak dibentukkan gegelang. Jadi kakros jemput-jemputkan saja kedalam minyak panas
bulat-bulat macam tu. Bila dah masak angkat toskan, suam-suam sikit golekkan dalam gula.


Bahan-bahan :

1kg keledek oren
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar garam
gula untuk salut

Cara-cara :

Kupaskan keledek kemudian direbus hingga lembut, kemudian toskan.
Lenyek keledek hingga hancur, campur garam dan dua-dua tepung.
Gaul hingga sebati.
Panaskan minyak, kemudian celupkan jari dalam air dan jemputkan adunan
kedalam minyak panas.
Goreng hingga masak angkat toskan, bila dah suam-suam baru golek dalam gula.
Kalau baru angkat dan terus golek dalam gula nanti banyak sangat gula melekat sebab masih panas.





Sunday, 27 January 2013

Singgang Ikan Plaice


Bahan-bahan :

2 ekor ikan plaice (ikan sisa nabi) di fillet jadi 4 keping
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
halia
lengkuas
sebatang serai
sedikit serbuk kunyit (boleh guna kunyit hidup kalau suka)
3 keping asam gelugur
2 bunga kantan
segenggam daun kesom
belacan
garam secukupnya
secubit gula

Cara-cara :

Ikan plaice dibersihkan bilas dengan air asam limau kemudian dibilas dengan air semula.
Bawang besar, bawang putih, cili merah, halia dan lengkuas dikisar.
Masukkan kedalam periuk bahan yang dikisar dan tambah air secukupnya untuk kuah.
Rebuskan sampai mendidih bersama asam gelugur, serbuk kunyit, serai, belacan, garam dan secubit gula.
Kemudian masukkan kepingan ikan plaice, bunga kantan yang dipotong dua dan daun kesom.
Biarkan kuah mendidih hingga ikan masak sempurna, rasa pun dah okay bolehlah padamkan api.



Friday, 25 January 2013

Sea Bream Goreng, Sambal cili Kicap dengan Kacang Buncis Goreng

Tengahari ini makan ringan-ringan saja, ada ikan sea bream dua ekor dalam petiais tu,
kakros goreng biasa saja, cicah dengan sambal cili kicap dan gorengkan sayur kacang buncis
campur cili capsicum traffic light. Alhamdulillah kenyang dah pun.


Sea Bream Goreng

2 ekor ikan sea bream
serbuk kunyit
garam

Lumurkan ikan sea bream rata-rata dengan garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng.
Ada ikan lain pun tak kesah, ini cuma perkongsian.
* ikan sea bream ni kat tempat kita panggil apa pun tak tahu.





Sambal Cili Kicap

6 biji cili padi dihiris dicincang
2 biji cili merah dihiris dicincang
1 labu bawang besar didadu kecil
kicap manis cap kipas udang secukupnya
air asam limau secukupnya
gula
belacan (opt)

Yang ini memang selalu dah kakros tulis kat sini, kalau tak suka boleh buat sambal belacan seperti biasa.
Senang saja potong-potong, cincang-cincang lepas tu campur gaul semua.
Rasa pedas, masam, masin, manis dah pun siap janji sedap.
Cili tu kalau tak nak potong cincang, boleh jer tumbuk atau kisar, ikut masing-masinglah yer.


Kacang Buncis Goreng

segenggam kacang buncis dipotong serong
cili capsicum merah kuning hijau dihiris
1/2 labu bawang besar dihiris
sejemput udang kering direndam
sos tiram
garam dan gula

Tumis bawang letak udang kering, kemudian masukkan kacang buncis dan cili capsicum.
Letak sos tiram, garam gula sikit, sayur dah lembut, rasa dah ok boleh padamkan api.



Thursday, 24 January 2013

Ayam Masak Hitam

Salam Maulidur Rasul semoga semuanya diberi kesihatan yang baik dan sejahtera hendaknya.

Ayam Penyet Goreng semalam masih berbaki dalam 3/4 lagi, jadi tak baik membazir. Jom tengok kakros tukar jadi Ayam Masak Hitam pula. Ayam berbaki tu kakros potong guna gunting saja menjadi kepingan, ketepikan dan tumiskan dengan rempah-rempah, kerisik dan bawang goreng.
Jangan lupa cuba sedap sangat hingga menjilat jari.


Ayam Masak Hitam
Bahan-bahan :

kepingan ayam yang telah digoreng
1 labu bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu besar pes halia

2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk serai

3 sudu besar kerisik
2 genggam bawang goreng
3 sudu kicap manis cap kipas udang
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia, kemudian masukkan semua rempah
dan serai. Kalau tak ada serbuk serai boleh saja guna serai biasa.
Letak sedikit air, kemudian masukkan kepingan ayam tadi.
Campurkan kicap dan sedikit air asam jawa.
Akhir sekali masukkan kerisik dan bawang goreng, balik-balikkan masak hingga pekat.
Rasa dahulu, tambah sedikit garam dan gula jika perlu.




Wednesday, 23 January 2013

Ayam Penyet Goreng, Sambal Cili Kicap dan Kari Kobis

Salam  semua

Jangan silap ye Ayam Penyet Goreng dengan Ayam Goreng Penyet yang terkenal tu.
Yang ini akak penyetkan ayam tu dahulu, rub rub kan dengan rempah baru goreng.
Masak yang senang-senang saja, tak nak susah-susah janji sedap. Selamat makan
tengahari semuanya.


 Ayam Penyet Goreng
2 ekor ayam dibelah tengah kemudian ditekan atas tulang belakangnya hingga penyet
2 sudu besar garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk bawang putih
1 sudu besar serbuk paprika

Campurkan semua bahan-bahan dan lumurkan rata-rata pada ayam.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga masak.



Sambal Cili Kicap
6 biji cili padi dihiris dicincang
1 labu bawang besar dihiris
2 sudu besar gula
kicap manis cap kipas udang secukupnya
air asam limau secukupnya

Campurkan semua bahan dan gaul rata rasa cukup pedas masam manis dan masinnya.



Kari Kobis
1 labu bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dihiris
hirisan halia
kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih (rempah tumis)
sejemput udang kering direndam
1 senduk rempah kari Adabi
santan secukup
1/2 biji kobis dipotong
4 biji telur
garam secukup rasa

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia serta rempah tumis.
Masukkan rempah kari dan santan serta udang kering.
Biarkan mendidih, pecahkan telur dalam mangkuk, masukkan sebiji-sebiji.
Bila telur sudah keras baru masukkan kobis.
Masak hingga kobis lembut baru padamkan api.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...