sumber : jiran berbangsa pakistan
Bahan-bahan :
5 cawan tepung kacang kuda (gram flour atau chick pea flour)
1 biji bawang besar didadu
2 biji cili hijau buang biji dicincang halus
2 biji kentang didadu kecil
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu garam atau secukup rasa
lebih kurang 2 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
Campur tepung kacang kuda dengan semua bahan-bahan lain.
Masukkan air sedikit demi sedikit, gaul adunan tepung hingga jadi pekat.
Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng.
Goreng pakora hingga keperangan.
Makan begitu saja atau boleh cicah dengan raita atau tamarind chutney.
Cara menyediakan cucumber raita :
1 cawan yougurt yang pekat
1 cawan timun yang disagat
1 susu kecil serbuk jintan manis
sedikit garam
Perah air dari timun yang disagat, gaulkan dengan yougurt, jintan manis dan sedikit garam.
Cucumber raita boleh juga dimakan dengan nasi biryani dan kari.
Cara menyediakan tamarind chutney :
200g pes asam jawa
2 cawan air panas
100g gula merah/gula melaka
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis }
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih } disangai
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil garam
Masukkan semua bahan dalam periuk kecil masak hingga pekat, masukkan
dalam botol simpan dalam petisejuk. Bila sejuk ia akan lebih pekat.
Tamarind chutney boleh juga dimakan dengan nasi biryani.
No comments:
Post a Comment