Saturday 24 November 2012

Kofta Ayam Tandoori

koftaayamtandoori1
Bahan-bahan :

1kg daging ayam cincang
1 labu bawang besar dicincang halus
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
3 sudu besar serbuk tandoori masala
2 sudu besar daun ketumbar yang dicincang halus (kakros guna dried parsley sebab tak ada)
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula
3 sudu besar jus lemon
2 sudu besar minyak

Cara-cara :

Campurkan kesemua bahan diatas dan gaul rata.
Sediakan loyang dilapik dengan aluminium foil.
Bentukkan adunan kofta tadi bulat memanjang seperti dalam gambar.
Kemudian bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga masak suhu 160 darjah.
Terbalikkan selang 15 minit.
Dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan tamarind chutney, nak cicah sos cili pun boleh.
Nak makan kepit dengan roti bun / roti pita / roti nan yang diletak salad dan sos mayonais
pun sedap, terpulanglah pada citarasa masing-masing ye.

koftaayamtandoori

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...