Sunday 11 November 2012

Rendang Spring Green

Selamat pagi semua

Kalau selalu kita masak rendang pucuk ubi, kali ini kakros masak
rendang spring green, sebab kat sini susah nak cari pucuk ubi ye.
Kalau yang tak tahu macamana rupa spring green boleh cari kat ternet ye.
Sebenarnya sayur spring green adalah permulaan sayur yang sebelum
terjadinya kobis bulat ditengah.
Pernah tengok pokok kobis tak?
Daun- daun hijau yang lebar dituai lebih awal sebelum terjadinya kobis bulat.
Daunnya yang lebar, tebal dan berwarna hijau gelap kaya dengan vitamin C,
folic asid dan bersirat tinggi menjadikan ia sayuran yang sangat berkhasiat.

Jom layan rendang spring green kakros ni, akak tak guna santan dan serai berbagai.
Hanya sayur spring green, bawang, cili padi, ikan bilis, asam gelugur, gula dan garam.
Kalau nak tahu rasanya cubalah ye, sedap makan dengan nasi putih panas-panas
atau diratah begitu saja.
Kalau yang digoreng garing dan kering tu boleh disimpan lama tapi kali ni kakros
buat ada basah-basah sikit.
Sedapnya bau, buat tak sabar nak makan.


Rendang Spring Green
Bahan- bahan :

500g spring green
2 labu bawang besar
15 biji cili padi
semangkuk kecil ikan bilis direndam
sekeping asam gelugur
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam

Cara- cara :

Sayur spring green dipotong halus-halus.
Kisar bawang besar, cili padi dan ikan bilis.
Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi,
asam gelugur, garam dan gula, goreng hingga terbit minyak.
Kemudian masukkan spring green yang telah dipotong halus tadi.
Sekali sekala balik-balikkan masak hingga kering air, sudah boleh padamkan api.

*Kalau suka yang garing dan kering, teruskan mengoreng lagi hingga betul-betul kering ye.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...